21 alcoholsloten opgelegd in Brugse politierechtbank

Parket houdt voor vierde jaar op rij themazitting bij start BOB-campagne

De themazitting vond voor het vierde jaar op rij plaats in de politierechtbank van Brugge. Door een wetswijziging kregen 21 bestuurders een alcoholslot opgelegd.
SDVO De themazitting vond voor het vierde jaar op rij plaats in de politierechtbank van Brugge. Door een wetswijziging kregen 21 bestuurders een alcoholslot opgelegd.
Voor het vierde jaar op rij organiseerde het Brugse parket vanmorgen bij de start van de BOB-campagne een themazitting rond alcohol. 38 beklaagden moesten zich in de politierechtbank verantwoorden voor het rijden onder invloed van alcohol. Door een nieuwe wet kregen 21 bestuurders, die na 1 juli betrapt werden met minstens 1,8 promille alcohol in hun bloed, een alcoholslot opgelegd. Dat slot moet dan voor een periode van één tot drie jaar in hun voertuig geïnstalleerd worden.

“De mensen moeten beseffen dat ze niet ongestraft in beschonken toestand kunnen rijden. De straffen worden effectief uitgesproken”, klonk het. Politierechter Peter Vandamme verklaarde daarnaast ook enkele wagens verbeurd, waaronder vier Porsches en een BMW. Hieronder een bloemlezing van de meest opvallende zaken.

Liefst 3,62 promille

De trieste eer voor het hoogte promillegehalte tijdens de zitting, viel te beurt aan een bestuurder die op 1 mei een ravage veroorzaakte in Oudenburg. Stefaan C. reed er die dag omstreeks 18.15 uur een fietser aan. De vrouw kwam er gelukkig van af zonder zware verwondingen. Na de aanrijding knalde C. op een verkeersbord, om uiteindelijk tot stilstand te komen in de struiken. De politie snelde ter plaatse en stelde vast dat C. maar liefst 3,62 promille in z’n bloed had, het equivalent van een twintigtal glazen bier. 

De man werd in het verleden al driemaal veroordeeld voor dronken rijden. Hij kampt naar eigen zeggen met een alcoholverslaving. “Ik heb me daarvoor laten behandelen en ben goed bezig”, beweerde hij. Politierechter Vandamme wees de onverbeterlijke chauffeur terecht. “U bent simpelweg een gevaar op de weg”, sneerde hij. Hij legde C. 3 maanden rijverbod en 1.600 euro boete op en verklaarde hem levenslang ongeschikt om te rijden. 

Deze man liet het recordpromillage van de zitting optekenen.
SDVO Deze man liet het recordpromillage van de zitting optekenen.

Warme weer als excuus

Het warme weer van afgelopen zomer bleek tijdens de zitting meer dan eens een excuus voor bestuurders die een glas te veel op hadden. Zo ook bij een 53-jarige man uit Middelkerke die op 1 juli in de Spermaliestraat over de weg zwalpte. Luc B. werd langs de kant gezet door een politiepatrouille en bleek 2,30 promille alcohol in z’n bloed te hebben. 

“Mijn cliënt kwam die dag van een barbecue”, pleitte zijn advocate. “Het was een warme dag en hij had inderdaad een glas te veel op.” De man zelf beloofde de politierechter nooit meer te drinken als hij met de wagen rijdt en ontsnapte dan ook aan een alcoholslot. Hij moet wel een rijverbod van 2 maanden ondergaan en een geldboete van 1.600 euro betalen.

Mijn cliënt kwam van een barbecue. Het was een warme dag en hij had inderdaad een glas te veel op

Advocate van Luc B.

Onverbeterlijke dronken chauffeur

Verschillende bestuurders kwamen vanmorgen niet opdagen voor hun proces. Een alcoholslot was voor hen dan ook onvermijdbaar. Een 46-jarige man werd op 6 augustus rond 3.30 uur langs de kant gezet bij een alcoholcontrole in de Alfons Pieterslaan in Oostende. Hij was duidelijk dronken en had volgens de ademanalyse 2,58 promille in z’n bloed. Eerder werd de man in 1999, 2006 en 2016 al veroordeeld voor intoxicatie achter het stuur. De politierechter legde hem dan ook 2 jaar lang een alcoholslot op. Hij kreeg ook een rijverbod van 6 maanden en 3.200 euro boete.

Sensibiliseren

De themazitting rond alcohol in het verkeer is een jaarlijks weerkerend fenomeen in de Brugse politierechtbank. Bij de start van de BOB-campagne wil het parket op die manier de mensen sensibiliseren. “We hopen alleszins dat het een ontradend effect heeft”, zei de procureur na afloop van de zitting.

Politierechter Peter Vandamme legde 21 alcoholsloten op.
SDVO Politierechter Peter Vandamme legde 21 alcoholsloten op.3 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • florent verhaeghe

    Voorstel: verplicht de autoconstructeur in alle nieuwe auto s een alcohol slot te plaatsen. Voordeel voor iedereen : geen ongevallen meer door alcohol, rechters kunnen zich bezig houden met andere zaken. De regering gaat dat nooit verplichten omdat hun inkomsten zouden dalen.Geld Geld Geld

  • Jean-Pierre Vercruysse

    En als met een ander toestel wat lucht blaast in dat alcoholslot??? In principe moet het werken om de auto vrij te maken!!

  • Sebastian Peeters

    De hoogte van die boetes vind ik wel bij de haren gegrepen. inbeslagname voertuig, 3000 Euro boete, 3000 Euro voor het alcoholslot en nog eens 1000 Euro voor al die testen te doen. Het gevolg zal meer straffeloosheid zijn door mensen die niks hebben en dan maar zonder rijbewijs rijden met een auto van 200 Euro die met niks in orde is. Ik spreek het niet goed, maar kan de hulpeloosheid van sommigen verstaan.