"WK manillen brengt mensen samen"

KAARTSPELERS KLAAR VOOR WERELDKAMPIOENSCHAP

Renee Vanduyver en Claire Goffaux zullen morgen van de partij zijn in Duin en Zee.
Proot Renee Vanduyver en Claire Goffaux zullen morgen van de partij zijn in Duin en Zee.
In OC De Blomme komen elke donderdagmiddag zo'n 80 mensen samen om te kaarten. Verschillende spelers nemen morgen ook deel aan het WK manillen in Duin en Zee. In totaal zakken 405 deelnemers af naar het kampioenschap. Het mag dan wel een WK zijn, toch staat het sociale aspect van het kaartspel voorop.

Het WK manillen bestond nog niet en dus greep de stad Oostende de gelegenheid aan om een grootschalig evenement op poten te zetten rond het populaire spel. Meer dan ooit zal de leuze 'deelnemen is belangrijker dan winnen' aan de orde zijn. Met het evenement wil de stad immers vooral mensen samenbrengen. "We zetten hiermee niet enkel in op ontmoeting tussen leeftijdsgenoten, maar we willen ook jong en oud samenbrengen. Het spel wordt immers vaak doorgegeven van ouder op kind. De bedoeling is om samen iets te doen dat mensen verbindt", legt schepen Nancy Bourgoignie uit. "We hebben al een mooie opkomst met 405 deelnemers. Het is een leuk spel. Je begint onmiddellijk te praten met elkaar. Op het WK zal de concentratie wel iets hoger liggen, maar het verbindt de mensen wel omdat ze per twee spelen. Zo leer je altijd wel iemand kennen."

Kneepjes

Dat het kaartspel jong en oud verbindt, is wel heel erg duidelijk bij Renee Vanduyver. Zij neemt zaterdag ook kleindochter Fran (10) mee naar het WK. "Ik heb haar het spel geleerd. Als ze bij ons op bezoek is wil ze enkel maar kaarten. Ze is zelfs al meegekomen naar de club en ze heeft al meer gewonnen dan ikzelf. De jongeren van nu kaarten niet meer, of toch al zeker niet manillen. Ik vind het leuk om haar de trucjes te leren", vertelt Renee. Ook Claire Goffaux neemt deel. "Het is toch een extra uitdaging, al vermoed ik dat ik niet ver zal geraken. Ik speel al van mijn 18 jaar en ik ben nu 66 jaar, maar ik heb de laatste jaren vooral veel geleerd in de club. Vroeger speelden we enkel in familieverband, maar hier leer je echt de kneepjes."

Ook voor dummies

Het WK is zeker niet enkel voor geoefende spelers. "Iedereen die ook maar een beetje kan manillen, mag meedoen", zegt schepen Nancy Bourgoignie. "Je hoeft echt geen lid te zijn van een club. De verdeling van de spelers gebeurt willekeurig, waardoor deelnemers ook nieuwe mensen leren kennen." Van de 405 deelnemers zijn overigens 146 inschrijvingen Oostendenaars. Er komt ook een groep uit Namen. De oudste deelnemer is 86 jaar.


Plaats van afspraak is Duin en Zee in de Fortstraat. De deelnemers worden morgen om 9 uur ontvangen en om 10 uur start het kampioenschap. Moge de beste winnen.