"Verdriet om Canelle is ondraaglijk"

HARTSVRIENDIN VERONGELUKTE STUDENTE HOUDT HERDENKINGSMOMENT

Canelle De Loddere (22) en Xena Van den Langenbergh (19) waren hartsvriendinnen.
Repro Proot Canelle De Loddere (22) en Xena Van den Langenbergh (19) waren hartsvriendinnen.
"Mollie, ik hou van je. Tot morgen." Die woorden van Canelle De Loddere (22) uit Oostende blijven door het hoofd van haar hartsvriendin spoken. Xena Van den Langenbergh (19) sprak haar zondagavond, kort voor ze omkwam bij een verkeersongeval. Zondag brengt Xena familie en vrienden samen in Canelles stamcafé in Brugge om het model te herdenken.

"Ze was mijn beste vriendin. Werkelijk alles deden we samen. Tijdens de zomer zaten we bijna dagelijks urenlang te praten in ons stamcafé. Dat Canelle er nu niet meer is, vind ik onwezenlijk." Vier dagen na het tragische overlijden van Canelle De Loddere (22) uit Oostende is het verdriet bij haar vrienden nog steeds ondraaglijk groot. Canelle overleed nadat ze in de nacht van zondag op maandag met haar wagen in een vaargeul in Houtave belandde. Xena Van den Langenbergh (19) bouwde de voorbije maanden een onverwoestbare band op met het model en kan nog steeds niet vatten wat er is gebeurd. "Ik ben rond 11 uur wakker geworden en mijn gsm stond niet stil. Toen ik één van de berichten opende en las dat Canelle betrokken was bij een dodelijk verkeersongeval zakte de grond weg onder mijn voeten. Ik zakte in elkaar van verdriet en kon niet meer bewegen. Mijn familie bellen, dat lukte nog net. Het blijft verschrikkelijk", zucht Xena. De jonge vrouw bewaart enkel goede herinneringen aan Canelle. "Ze was een supervriendin. Ze leerde me om van mezelf te houden en stond altijd klaar als je haar nodig had", gaat Xena verder.

Bar des Amis

De vriendinnen hadden afgesproken voor de vergadering van de beleggersclub, waar ze lid van was. Die avond ontving ze enkele voorname gasten aan de receptie. "Ik was daar om haar te steunen en nog snel even bij te praten. Wie had nu durven denken dat het de laatste keer zou zijn dat we elkaar zagen. 'Mollie, ik hou van je. Tot morgen', riep ze me nog toe", zucht de vrouw. Het verlies een plaats geven, lukt voorlopig niet. Daarvoor blijft ze - net als iedereen - achter met te veel vragen. Wat is er gebeurd? Hoelang heeft het geduurd eer ze gevonden werd? Allemaal vragen die voorlopig onbeantwoord blijven. Om vrienden en familie samen te brengen om herinneringen op te halen, organiseert Xena zondag vanaf 20 uur een herdenkingsmoment in Bar des Amis op de Eiermarkt in Brugge, het stamcafé van Canelle. De vrouw studeerde aan Howest in Brugge en had er een grote vriendenkring opgebouwd. "Ze verdient het om herdacht te worden als de goedlachse vrouw die ze was. Met ballonnen kunnen de aanwezigen een persoonlijke boodschap de lucht in sturen."

Onduidelijkheid

Ook de familie van het model blijft met veel vragen achter. Vooral de onduidelijkheid over de omstandigheden van het ongeval wegen extra zwaar door. "Wij vermoeden dat de auto van Canelle rond 4 of 5 uur in het water is beland. Maar zekerheid bestaat daar niet over. Haar wagen is nog steeds in beslag genomen en het onderzoek loopt verder. We hopen snel duidelijkheid te krijgen", zegt vader Thibault De Loddere. Op de begrafenis, volgende woensdag, zullen vrienden en vriendinnen van Canelle een tekst voorlezen. "We verwachten honderden aanwezigen. Canelle was erg geliefd en had veel vrienden."