"Samen maken we het verschil"

PROPER STRAND LOPERS WIL IEDEREEN AANSPOREN OM AFVAL OP TE RAPEN

Jonas Laveyne, Keoma Zec en Tim Corbisier hebben de Facebookpagina 'Proper Strand Lopers' opgericht, om mensen aan te sporen ook af en toe afval op te rapen.
Foto LBB Jonas Laveyne, Keoma Zec en Tim Corbisier hebben de Facebookpagina 'Proper Strand Lopers' opgericht, om mensen aan te sporen ook af en toe afval op te rapen.
Enkele Oostendenaars gaan de strijd aan met afval op het strand, maar ook op andere plaatsen. Ze willen dat simpelweg doen door af en toe zelf afval op te rapen en in de vuilnisbak te gooien. Met de Facebookpagina 'Proper Strand Lopers' hopen ze veel mensen warm te maken om hetzelfde te doen, onder het motto 'alle kleine beetjes helpen'.

Keoma Zec, Tim Corbisier en Jonas Laveyne zwerven op een mooie zomeravond op het strand op zoek naar afval. In welgeteld 5 minuten tijd ligt al een mooie hoop op het strand, gaande een frietbakje tot blikjes. Kunststof is dan ook het meest gevonden voorwerp door de vrijwillige afvalruimers. Ook stukken van visnetten en glas komen ze vaak tegen. Op de Facebookpagina 'Proper Strand Lopers', met ondertussen al 416 leden, worden elke dag foto's gepost van mensen die tijdens hun strandactiviteit afval verzamelen. Een kindje poseert trots bij de buit van een toertje van 4 minuten en 35 seconden. Het idee komt van Tim Corbisier, 36 jaar en netwerkbeheerder. "Ik loop tijdens mijn lunchpauze altijd op het strand van Blankenberge en Zeebrugge. Ik doe altijd hetzelfde traject en ik begon na een tijd het vele afval dat ik onderweg tegenkwam ook op te rapen. Ik heb nooit een zakje mee, maar vind onderweg altijd wel eentje. Ik voelde me goed, omdat ik niet enkel gesport had, maar het strand ook proper kon achterlaten", zegt Tim. Om nog meer mensen aan te sporen om hetzelfde te doen, werd 'Proper Strand Lopers' in het leven geroepen, en het werkt. "We merken dat er wel meer mensen zijn die bijvoorbeeld samen met hun kinderen afval rapen. Het is ook maar een kleine moeite, maar als iedereen iets meeneemt, dan blijft het strand proper. Ik hoor vaak mensen zeggen dat het afval niet van hen is en dat ze het dus niet oprapen, maar voor mij is het een manier om mijn ecologische zonden te compenseren. Ik vind dat we de focus meer naar onze omgeving moeten verleggen, want zonder natuur is er geen mensheid."

Ook in Spanje

Tim is al lang niet meer alleen. Hij krijgt hulp van vrienden Keoma Zec en Jonas Laveyne. Keoma werkt als freelance fotograaf in Londen en keert regelmatig terug naar bakermat Oostende. Jonas vertoeft al vijf jaar in Spanje en nam tijdens een weekje Oostende contact op met Tim om de pagina ook in Spanje te lanceren. "Het probleem is daar nog erger. Spanjaarden laten veel afval achter en ik hoop om via mijn netwerk op sociale media ook daar iets in beweging te zetten."


Sinds de start, zo'n 3 weken geleden, werden al zeker 25 zakken afval ingezameld via alle individuele acties. "We hopen op een sneeuwbaleffect. Je kan met zo'n kleine actie echt wel een verschil maken. Je ziet ook onmiddellijk resultaat. Als het strand vol ligt en iedereen neemt iets mee, dan kan iedereen ook genieten van een proper strand", vindt ook Keoma, die de pagina naar het Engels zal vertalen. Als het succes uitbreidt, zien de initiatiefnemers het nog groter.


"We kunnen misschien ook zakken en T-shirts laten maken, zodat mensen weten wie je bent en wat je aan het doen bent", aldus Tim. "Veel mensen durven immers geen afval opruimen voor de reacties."