"Ooit loopt dit verkeerd af"

NU OOK VECHTFILMPJES UIT OOSTENDE OP INTERNET

Op Instagram blijven maar nieuwe filmpjes opduiken van keiharde gevechten tussen jongeren. Gisteren werden twee video's online geplaatst van vechtpartijen in Oostende. De politie onderzoekt de beelden. "De betrokkenen zijn al verhoord", zegt Carlo Smits van de politie. "We beschouwen het als zorgwekkend: ooit loopt dit verkeerd af."

Eerder doken al vechtfilmpjes op die gemaakt werden in Brugge. De filmpjes veroorzaakten een storm van verontwaardiging. De Instagramaccount 'lupogangg' werd na het uitlekken van die filmpjes offline gehaald, maar op een andere account, 'lionsfight777', worden nog steeds nieuwe filmpjes online gezet. Gisteren doken twee video's op die gemaakt werden in Oostende, één op het Sint-Catharinaplein en één op het grasplein in de Francis Verestraat op de Opex. In die laatste video is te zien hoe een tiener een afwachtende houding aanneemt en wacht tot zijn uitdager hard toeslaat met een harde, rechtse uppercut. De tiener wankelt, ontwijkt nipt een achterwaartse trap en incasseert daarna nog enkele klappen. Daarna gaat hij zelf in de tegenaanval en volgt er een worsteling. Dan wordt het erger.

Druk bekeken

De tiener belandt op de grond en krijgt een reeks vuistslagen waarna zijn belager hard met zijn knieën op de ribben van de andere tiener springt. Opvallend: het hele gevecht wordt druk becommentarieerd en een stem moedigt de tieners aan. Het hele gevecht wordt ook door minstens twee anderen gefilmd. Op de achtergrond is het gejoel te horen van verschillende anderen. Wanneer de beelden gemaakt zijn, is onduidelijk. Ze werden gisteren online gezet en meteen tientallen keren bekeken.

Afgesproken

De sectie jeugd van de recherche van de politie van Oostende is op de hoogte. "Alle filmpjes op dat account zijn bij ons bekend en we weten wie de betrokkenen zijn", zegt commissaris Carlo Smits. "In het recente verleden hebben we voor dergelijke zaken al pv's uitgeschreven. Het lijkt wel duidelijk dat het om een afgesproken gevecht gaat. Het slachtoffer kan vluchten, maar doet dat niet. Vraag is hoe we hier dan als maatschappij of politie mee moeten omgaan. In zekere zin is het zinloos geweld en zeker strafbaar, want het zijn wederzijdse slagen. Patrouilles die dergelijke jongeren zien vechten, zullen zeker ingrijpen. Gevechten tussen jongeren, het is geen nieuw fenomeen. Dat die nu ook druk gedeeld wordt op internet, is zorgwekkend. Ooit loopt dit fout af. Een high kick tegen het hoofd kan dodelijk zijn. Zelfs als de gevechten afgesproken zijn, is het de vraag of die jongeren weten waarmee ze bezig zijn."