"Leuke manier om eigen stad te ontdekken"

3.670 LOPERS LEGGEN NACHTELIJK PARCOURS DOOR OOSTENDE AF

Deelnemers joggen door de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.
Benny Proot Deelnemers joggen door de Sint-Petrus-en-Pauluskerk.
De Ostend Night Run heeft 3.670 lopers naar de kust gelokt. Dat zijn er een pak meer dan de 2.400 van vorig jaar. "Een fantastische manier om Oostende te ontdekken", klonk het bij de deelnemers, ook bij de Oostendenaars zelf.

De derde editie van de Ostend Night Run kon een mooi parcours voorleggen. Het Kursaal vormde het start- en eindpunt, de lopers deden in een lus van zeven kilometer onder meer de zeedijk, de westelijke strekdam, de Visserskaai, de Langestraat en de Koningstraat aan. Deelnemers konden ook 14 of 21 kilometer lopen. Tussendoor liepen alle mannen en vrouwen door de Ensorgalerij, de Sint-Petrus-en Pauluskerk en het Kursaal. Onderweg stonden niet alleen duizenden vrienden en familieleden, maar er was ook opvallend veel animatie: dj's, doedelzakspelers, djembé-artiesten, orgelmuziek en spectaculaire verlichting. Het nazomerweertje was ideaal om te sporten.


"Het is de eerste keer dat we deelnemen aan de Oostendse Night Run", vertellen Marlon Grobben en Jan Baeyens. "Wij komen speciaal uit Affligem om deel te nemen. We wisten van het evenement via Facebook. Het parcours was prachtig, zoals de verlichte Japanse tuin, maar tegelijk ook pittig, zoals de vele trappen in het Kursaal." En terwijl Marlon al wat meer loopervaring heeft, is Jan nog maar één jaar intensief aan het lopen. "Het leuke is dat de Night Run zowel recreatieve als competitieve elementen combineert. Zo krijgt iedereen zijn zin."

Lopen met uitzicht op zee.
Benny Proot Lopen met uitzicht op zee.

Weekendje weg

Sommigen maken er zelfs een weekendje Oostende van. "We hebben eerst de stad verkend voor we de loopschoenen hebben aangetrokken", glundert Steve Meeschaert met zijn vriendin Erika. "Na de wedstrijd ben ik even een goeie douche gaan pakken, om daarna nog een pintje te drinken in de uitgaansbuurt." Uiteraard waren er ook heel wat Oostendenaars van de partij. "Het parcours was lastiger in vergelijking met vorig jaar, vooral door de passage in het Kursaal", puft Niels D'hoedt. "Maar de toffe sfeer maakt het helemaal af, zo kunnen wij onze stad eens op een andere manier beleven."

Benny Proot

Voor het goede doel

De Night Run is een organisatie van Rotary Ter Streep in samenwerking met atletiekclub Hermes, de stedelijke sportdienst en Toerisme Oostende. De opbrengst gaat naar goede doelen. "De Night Run is veel meer dan zomaar een loopwedstrijd, het is een totaalervaring", zegt Vincent Drouard van Toerisme Oostende. "Dit jaar namen 520 kinderen deel aan de kinderloop, 3.150 volwassenen waagden zich aan de drie andere afstanden. Dat is een fikse stijging vergeleken met de 2.400 deelnemers vorig jaar. Dat Evy Gruyaert het gezicht was van dit evenement, heeft zeker bijgedragen tot het succes, net zoals het mooie weer."