‘Gele hesjes’ blokkeren Kennedy-rotonde in Oostende: bestuurder verliest geduld en rijdt actievoerder omver

Filterblokkade Kennedy-rondpunt zorgt voor fikse vertraging

Een manifestant werd aangereden en verzorgt een kleine hoofdwonde.
TVA Een manifestant werd aangereden en verzorgt een kleine hoofdwonde.
Tijdens de aangekondigde filterblokkade aan het Kennedy-rondpunt in Oostende zijn twee ‘gele hesjes’ aangereden. Het voorval gebeurde om 14.30 uur. Een automobilist die uit het binnenland kwam aangereden, was het aanschuiven meer dan moe. Toen hij de afrit naar Bredene wou nemen, verhinderden een handvol actievoerders de doorgang. De bestuurder kreeg het danig op de heupen, reed door en raakte een manifestant. 

Actievoerders die even verderop stonden, snelden naar de plaats van het ongeluk en sloten de wagen in. Daarop stapte de passagier - een oudere dame - gillend uit de wagen. De bestuurder reed echter opnieuw door en raakte daarbij een tweede actievoerder. De wagen reed vervolgens door in de richting van Bredene. 

Uiteindelijk liep geen van beide actievoerders zware verwondingen op, enkel een blauwe plek en kleine hoofdwonde. Merkwaardig genoeg legden de passagier, die zwaar onder de indruk was, en de actievoerders het bij. “Ik was zo bang van de omstandigheden dat ik snel uit de wagen stapte”, trilde de vrouw. “Mijn man heeft nochtans geen slechte intenties.” De actievoerders reikten de dame een warme jas aan en trachtten haar te kalmeren. “Als je zo’n actie voert waarbij je auto’s tegenhoudt, dan weet je dat zoiets wel kan gebeuren. Ik heb nu wel een blauwe plek, maar het had ook erger kunnen zijn. We laten het hier ook bij, ik ga geen klacht indienen”, bleef een van de actievoerders rustig. De politie stelde evenwel een pv op. 

De actie van de gele hesjes zorgde voor flink wat vertraging bij het binnenrijden van Oostende.
TVA De actie van de gele hesjes zorgde voor flink wat vertraging bij het binnenrijden van Oostende.
Er werd Bengaals vuur afgestoken om de actie kracht bij te zetten.
Benny Proot Er werd Bengaals vuur afgestoken om de actie kracht bij te zetten.

De filterblokkade aan het Kennedy-rondpunt werd afgelopen week aangekondigd op sociale media. In totaal tekenden zo’n dertig manifestanten present. Wie uit het binnenland kwam aangereden, moest inschuiven naar een enkele rijstrook om het rondpunt op te kunnen rijden. Automobilisten moesten tot wel een half uur aanschuiven. De reacties op de blokkade waren gemengd: sommige bestuurders claxonneerden en staken hun duim omhoog, andere waren misnoegd over de lange wachttijd. Op de dubbele aanrijding na verliep de betoging vreedzaam. De gele hesjes kaarten onder meer de hoge brandstofprijzen aan, (kans)armoede en lage lonen aan. 
88 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Marc Ledure

  Dan ze actie voeren voor al die vreemden die op ons kosten leven hier in Belgie dat zou ik nog normaal vinden , Maar wat nu gebeurt vind ik belachelijk.

 • geert calu

  veel zelfstandigen en mannen met een bedrijfswagen vinden het hieronder niet erg dat de gewone man meer dan hen moet betalen met geld waar ze reeds belastingen op betaald hebben, triestig

 • Maxime Vanmaercke

  Hoog tijd dat deze rage wordt gestopt. Laat iedereen die wil werken zijn job doen. Protesteer in uw tuin en steek daar alles in de fik: boor mij geen probleem. En...stem binnenkort boor de partij die jouw verlangens behartigd. Opgelet dan zullen er terug anderen protesteren. Democratie...niet altijd "de" oplossing.

 • marie-claire de bosscher

  actie voeren tegen te hoge brandstofprijzen, en ondertussen alle auto's nutteloos hun brandstof laten opstoken in een file.... we hebben er moeten voor betalen, veel betalen en nu gaan zij ons nog eens ons geld extra afpakken, weg met die gele mannen, opsluiten en kosten laten betalen.

 • john vandenbranden

  Die gele mannekes opsluiten en een monsterboete ze zullen rap naar huis gaan