"Geen KVO-fans geslagen, enkel bij kraag gevat"

SPOTTER POLITIE VRAAGT VRIJSPRAAK NA VOETBALREL

Beelden die supporters maakten na de match van KVO tegen Club Brugge in het Breydelstadion in oktober 2015.
Archief Mathieu Goedefroy Beelden die supporters maakten na de match van KVO tegen Club Brugge in het Breydelstadion in oktober 2015.
Een spotter van de Oostendse politie vraagt de vrijspraak voor slagen aan een 24-jarige KVO-supporter na een match tegen Club Brugge in het Breydelstadion twee jaar geleden. G.H. (47) zou de twintiger geslagen hebben met zijn matrak. Maar op camerabeelden is niets te zien.

De bewuste match tussen Club Brugge en KV Oostende dateert intussen al van 18 oktober 2015, maar kreeg gisterenmorgen in de Brugse rechtbank nog een staartje. Die zondagnamiddag vonden aan de uitgang van het bezoekersvak bij het Jan Breydelstadion ongeregeldheden plaats tussen supporters van de kustploeg en de politie. Op sociale media werden gretig beelden verspreid van het tumult. Een 24-jarige man uit Leffinge liep volgens medesupporters een schedelbreuk op toen hij met een matrak op het hoofd zou zijn geslagen door een spotter van de Oostendse politie. De twintiger diende een klacht in tegen G.H. (47) uit Oostende.


"Het ging om buitensporig geweld", pleitte de advocate van het slachtoffer. "Samen met een 12-tal mensen ging mijn cliënt die dag naar het voetbal kijken. Nooit hadden ze enig probleem veroorzaakt, maar die namiddag werd een van zijn vrienden na afloop van de match toch uit de meute geplukt en gevraagd naar zijn identiteitskaart. Het hele gezelschap ging daarna naar buiten via de bezoekersuitgang, waar al supportersgezangen weerklonken gericht tegen de politie. Verschillende getuigen verklaarden dat mijn cliënt in het daaropvolgende tumult van G.H. slagen kreeg met een wapenstok. Ook twee van zijn broers deelden in de klappen. Mijn cliënt liep een gapende hoofdwonde op en was een dag arbeidsongeschikt. Ook andere politie-inspecteurs getuigden dat hun collega zich had misdragen."

Nultolerantie

Voetbalprocureur Yves Segaert-Vandenbussche was niet akkoord. "Omdat de beklaagde de teugels kort hield, werd hij geviseerd door een beperkte groep die zich niet kon vinden in de nultolerantie die hij hanteerde. Ze hebben hem gezocht en finaal gevonden. Hun doel was om hem buiten te werken als spotter, en dat is hen gelukt." De spotter was gisterenmorgen zelf aanwezig in de rechtbank en vroeg de vrijspraak. "Onder de tribunes werd ik samen met mijn collega's belaagd door een 30-tal man. De burgerlijke partij heb ik buiten enkel bij de kraag gevat en achter de linie gebracht. Op de beelden zijn er geen slagen met een wapenstok te zien. Het gaat om een haatcampagne die ik nog steeds niet heb verwerkt. Ik heb me jaren ingezet om het voetbal veilig te laten verlopen en ik heb een onberispelijke staat van dienst. Mede daarom ben ik twee jaar geleden zelfs meegegaan naar Wales als spotter van de Rode Duivels."

Gedetacheerd

Agent G.H. moest na het intern onderzoek bij de Oostendse politie aan de slag als wijkagent. Intussen werd hij gedetacheerd naar Brussel. "Enkel om de goeie verstandhouding met KV Oostende en de supporters te bewaren", benadrukt korpschef Philip Caestecker. De rechter doet een uitspraak in de zaak op 6 november.