'Antieke' afdruk blijkt amper 7 jaar oud

GROTE FOTO LEOPOLD II BEROERT VOORBIJGANGERS KAPELLESTRAAT

De affiche werd ontdekt bij afbraak van het pand.
Foto Proot De affiche werd ontdekt bij afbraak van het pand.
Een gigantische foto van Leopold II, die is opgedoken na de afbraak van het pand op de hoek van de Ooststraat en de Kapellestraat, beroert al twee dagen sociale media. Terwijl er vaak gedacht wordt dat de foto misschien een geschiedkundige waarde kan hebben is het gewoon een foto die al zeven jaar te zien was in de traphal van Tearoom Cappuccino.

Sinds de afbraak van het hoekpand waar tearoom Cappuccino was gevestigd is er in het straatbeeld een gigantische foto van Leopold II te zien.


Het opvallende beeld springt onmiddellijk in het oog nu het gebouw volledig is verdwenen en wekt dan ook de interesse van voorbijgangers.


Op sociale media dook het beeld meermaals op en het mysterie over wie het hier plaatste en hoe lang het er al staat werd enkel maar groter. Er wordt hier en daar zelfs gepleit om het te bewaren, terwijl andere dan weer hun afkeur tonen wegens de controversiële activiteiten van de Koning in Congo. Veel geschiedkundige waarde heeft het beeld alvast niet want het werd pas zeven jaar geleden aangebracht bij de vernieuwing van de zaak.


"Het beeld paste toen bij de andere oude foto's die typisch waren voor Oostende.

Veel reactie

Weinig mensen hebben er blijkbaar op gelet omdat je langs de muur naar beneden ging om naar het toilet te gaan. Het valt nu pas op door de afbraak. Ik heb ook gezien dat veel mensen zich afvragen wat het daar doet, maar ik had eigenlijk niet verwacht dat er zoveel reactie op zou komen. Toen paste het gewoon tussen de foto's van het oude casino en enkele strandbeelden. Er is pas de laatste jaren discussie rond de figuur van Leopold II", legt eigenaar David Vanbiervliet uit. Het is dan ook zeker dat het beeld bij de heropbouw van het pand zal verdwijnen. "Het zal nu nog anderhalve maand te zien zijn afhankelijk van de planning van de opbouw van het nieuwe pand."

Vernieuwd concept

De bekende tearoom Cappuccino komt overigens tegen mei 2018 terug in de winkelstraat.


"We hebben gekozen om voor een volledig vernieuwend concept te gaan om toekomstige uitdagingen aan te gaan. We willen dat een bezoek aan onze zaak een beleving wordt. Vroeger kwamen de mensen tijdens het winkelen een koffie drinken, nu willen we dat ze iets komen drinken en aanvullend ook wat gaan winkelen", legt de eigenaar uit. De tearoom bestaat al 20 jaar en heeft ook een bekende ijs- en wafelstand.


"De ijsstand komt terug maar wordt naar binnen getrokken en wordt een shop op zichzelf. Boven willen we tegen de zomer nog een rooftopbar openen."