Rudi is 18de Belg op Everest

TWEE ANDERE KEMPENAARS MOETEN AFHAKEN TIJDENS BEKLIMMING

Rudi Van de Poel uit Herenthout tijdens de klimtocht naar de top van de Mount Everest.
Repro DLC Rudi Van de Poel uit Herenthout tijdens de klimtocht naar de top van de Mount Everest.
Het is gelukt. Rudi Van de Poel (55) uit Herenthout heeft de Mount Everest beklommen. Hij mag zich nu trots de achttiende Belg noemen die de hoogste berg ter wereld heeft bedwongen. De ervaren klimmer wilde de top samen met zijn twee vrienden trotseren, maar zij moesten helaas opgeven. "Ze hebben mij de kracht gegeven om door te zetten", reageert de klimmer trots.

Sinds gisteren zit Rudi terug in het basiskamp van de Mount Everest, op ongeveer 5.380 meter hoogte. Daar zal hij de komende dagen wat bekomen van zijn klim, om vervolgens verder af te dalen. Op 1 juni keert hij met het vliegtuig terug naar België.


Na zijn aankomst in het basiskamp kon de Herenthoutenaar ons aan de telefoon al te woord staan. "Ik ben zeer blij dat ik hier ben, terug bij mijn kameraden Urbain en Ludo. Ik ben blij dat ik het gehaald heb en dat ik hen mijn verhaal kan navertellen", zegt Rudi.


De klim naar de top bleek allesbehalve makkelijk te zijn. Op woensdagavond 18 mei vertrok Rudi. "Het leek een goede dag met mooi weer", vertelt Rudi. "Maar al snel kwam er wind opzetten en die wind nam alleen maar toe. Daarbovenop was het superdruk op de berg. Wel liefst 150 klimmers wilden op datzelfde moment naar de top klimmen en dat maakte het extra moeilijk. Er waren momenten dat we met zestig tot zeventig klimmers aan hetzelfde touw hingen. Levensgevaarlijk is dat. De kans dat er op zo'n moment iets gebeurt dat fataal afloopt, is groot", vervolgt de klimmer. "Maar schrik had ik eigenlijk niet echt. Ik had mijn verstand op nul gezet. Jaren heb ik naar die klim toegeleefd. Ik dacht bij mezelf gewoon 'concentreren en gaan'."

Angst

Uiteindelijk bereikte Rudi op donderdagochtend 19 mei de top. "Er zijn geen woorden om dat moment te beschrijven", zegt hij. "Ik ben meteen mensen beginnen bedanken toen ik daar stond. Maar ik heb geprobeerd om niet té veel met mijn emoties bezig te zijn, want er wachtte mij nog een zware terugweg. De angst om niet veilig en wel beneden te geraken, dook op. Ook al voelt dat moment om op de top te staan zo goed. Het duurt eigenlijk maar heel even omdat je direct terug moet keren naar de realiteit", vertelt Rudi.


Rudi geraakte veilig en wel in een tussenkamp. Hij deed er in totaal 17 uur over om de top te beklimmen en terug te keren. Gisteren daalde hij verder af naar het basiskamp, waar hij met open armen ontvangen werd door Urbain Lenaerts (55) uit Vorselaar en Ludo De Ceulaer (61) uit Olen. Zij zouden normaal gezien samen met Rudi de top beklimmen, maar moesten afhaken door gezondheidsproblemen. Urbain had last van sinusitis en Ludo kampte met darmproblemen. "Ik vind het zeer spijtig dat we niet samen de top hebben kunnen beklimmen, maar onze veiligheid gaat boven alles", benadrukt Rudi. "Het is moeilijk te verklaren, maar het leek alsof Urbain en Ludo bij me waren toen ik naar boven klom. Ik voelde me verbonden met hen en ze gaven me kracht om door te gaan."

Geen foto op bergtop

Een foto van zichzelf op de top van Mount Everest heeft Rudi spijtig genoeg niet. De twee batterijen van zijn fototoestel begaven het door de koude.


Op 1 juni keren de Kempenaars terug naar huis. Sinds 31 maart zijn ze weg. Je kan hun avonturen volgen op hun blog: www.everest2016.be.


De Mount Everest ligt in de Himalaya, op de grens van Nepal enTibet. De berg is ongeveer 8.850 meter hoog.