Olense legende getekend op bierviltjes

POTTENDORP PROMOOT ERFGOED MET CARTOONS IN HORECA

1. De pastoor vertelt de koster dat hij de kerk wil verplaatsen.
Repro Vanderveken 1. De pastoor vertelt de koster dat hij de kerk wil verplaatsen.
In de Olense horecazaken vinden klanten bierviltjes met cartoons die de legende vertellen van de Olenaars die de dorpskerk wilden verplaatsen. "Er zijn zo veel mooie verhalen over onze gemeente en daar zijn we trots op. Het is belangrijk dat iedereen de verhalen kent", zegt schepen Riet Smits.

De 'boerekes' van Olen staan bekend om hun leuke en grappige legendes. Zo vertelt eentje het verhaal van een koe die de dorpelingen met een touw om de nek in de dakgoot van de kerk gehesen hebben om het gras op te eten dat in de dakgoot groeide.


"Die mooie verhalen horen bij ons erfgoed. Het is belangrijk dat die verhalen niet verloren gaan en dat de kinderen ze later kunnen doorvertellen", vertelt schepen van Cultuur Riet Smits (O1). Olen Jaarmarkt, die zondag 16 november plaatsvindt, is een van de ideale gelegenheden om die legendes levendig te houden. "Zo lokten we de mensen twee jaar geleden naar de jaarmarkt met een (namaak)koe op het dak van de kerktoren", lacht Riet. "Voortaan gaan we onze legendes op bierviltjes duidelijk maken."

2. Inwoners duwen tegen de kerk, de koster trekt zijn jas uit.
Repro Vanderveken 2. Inwoners duwen tegen de kerk, de koster trekt zijn jas uit.

Kerk verplaatsen

Kunstenaar en cartoonist Cois Veldeman uit Olen kreeg van het gemeentebestuur en het Jaarmarktcomité de opdracht om het verhaal van de Olenaars die hun kerk wilden verplaatsen, in een cartoon op vier bierviltjes neer te tekenen. "De legende vertelt dat de Olenaars hun kerk wilden verschuiven omdat ze te ver van de Markt stond. Onder leiding van de pastoor en de koster begonnen de boeren met grote kracht tegen de kerk te duwen. Maar de koster, die kreeg het al snel te warm. Hij trok zijn jas uit en legde die aan de achterkant van de kerk tegen een muur. Een landloper zag de jas liggen en besloot om die mee te nemen, want die kon hij wel gebruiken", doet Riet het verhaal. "Na een dik half uur zwoegen en duwen, gingen de mannen eens kijken of de kerk al voldoende was opgeschoven. De koster zag dat zijn jas verdwenen was en riep tegen de andere mannen 'Stoooop, de kerk is al te ver opgeschoven, want mijn jas ligt eronder!'", lacht Riet. Op een vijfde viltje is het verhaal bondig samengevat in een tekst.

3. De koster legt zijn jas aan de andere kant van de kerk.
Vanderveken 3. De koster legt zijn jas aan de andere kant van de kerk.

5.000 gedrukt

De bedoeling is nu om elk jaar of tweejaarlijks een andere legende op bierviltjes te tekenen. "We hebben er nu vijfduizend laten drukken. In cafés nemen de klanten de viltjes mee naar huis om ze te verzamelen en in het gemeentehuis hebben al verscheidene mensen pakketjes afgehaald. Wij gebruiken ze ook als relatiegeschenk van onze gemeente. We gaan de mogelijkheid bekijken om er te laten bijdrukken voor de feestdagen", vervolgt de schepen. Wie de bierviltjes wil verzamelen, kan gratis een pakketje afhalen in het gemeentehuis of in het Boekelhuis in Onze-Lieve-Vrouw.

4. Iedereen denkt dat de jas onder de opgeschoven kerk ligt.
Repro Vanderveken 4. Iedereen denkt dat de jas onder de opgeschoven kerk ligt.