Wettels On Fire brengen eerste Belgische barbecuebier in aanloop naar internationale barbecuewedstrijd in Ninove

Enkele leden van Wettels On Fire met het nieuwe BBQ-bier.
Claudia Van den Houte Enkele leden van Wettels On Fire met het nieuwe BBQ-bier.
Het Ninoofse barbecueteam Wettels On Fire pakt uit met het eerste Belgische barbecuebier. Het bier komt er naar aanleiding van de derde editie van de ‘Eastern BBQ Contest’, een internationale barbecuewedstrijd die dit jaar voor het eerst in deelgemeente Meerbeke plaatsvindt. Teams van over heel de wereld zakken dit weekend af naar Ninove.

“Het eerste Belgische barbecuebier is gemaakt in Ninove”, zegt Bart Beeckmans van Wettels On Fire. “Het is een anderskleurig bier met een zoete afdronk dat perfect matcht met barbecuevlees. Het zal zeker lekker zijn bij een stoofpotje.” Het ‘BBQ beer’ werd gemaakt door de Ninoofse brouwerij Slaghmuylder, bekend voor haar Witkap. “Het bier is een variatie op het Witkapbier”, vertelt Luc Verhaegen van de brouwerij. “Het brouwproces is hetzelfde als dat bij Witkap, maar de gebruikte kruiden en de afwerking verschillen. Het is niet te bitter, want het is de bedoeling dat eentje naar meer smaakt. Het alcoholpercentage ligt met 7,5 wel hoger dan dat van Witkap.” Het ‘BBQ beer’ is te koop bij drankencentrale Malfroidt in Ninove en drankenshop Sanderput in Meerbeke. Er werd ook een speciaal BBQ beer-glas gemaakt, dat voor 5 euro te verkrijgen is bij de leden van Wettels on Fire en in de brouwerij.

Internationale barbecuewedstrijd

Het barbecuebier is gekoppeld aan de derde editie van de ‘Eastern BBQ Contest’ die Wettels On Fire komend weekend voor de derde keer organiseert. Dit jaar vindt de internationale barbecuewedstrijd niet in het stadspark van Ninove plaats, maar op het gemeenteplein in deelgemeente Meerbeke. “Een mooie locatie met verharde ondergrond, ideaal voor indien het toch regenweer zou zijn.” Er is een ‘whole hog’-wedstrijd, waarbij een volledig varken op de barbecue wordt gelegd. Die zal dit jaar een stuk langer duren. “De teams starten vrijdagavond, worden zaterdag gejureerd, starten nadien weer met barbecueën om zondag opnieuw voor een jury te verschijnen”, vertelt Beeckmans. “De teams staan 15 tot 16 uur doorlopend achter de barbecue, dus het wordt een zware uitputtingsslag.” De whole hog-wedstrijd maakt deel uit van het ‘lowlands kampioenschap 2019'.

Wortel in dessert

Er is ook terug een ‘steak cookoff’-wedstrijd, maar het hoogtepunt van het weekend is de wedstrijd van de wereldwijde Kansas City Barbecue Society (KCBS). “Vrijdag strijden er een twintigtal teams voor de titel van ‘Grand Champion’, zondag een veertigtal teams. De teams komen uit heel de wereld. Zo neemt er onder meer een Amerikaans team deel.” Het dessert krijgt een Ninoofse toets: “De teams zijn verplicht om wortel in hun dessert te verwerken.”

De wedstrijden lopen van vrijdagavond tot en met zondag. Op Pasen is er ook randanimatie voor bezoekers. Die zijn zondag vanaf 10 uur welkom. Tussen 12 uur en 14.30 uur moeten de gerechten worden ingediend, waarbij de bezoekers kunnen proeven. Van 14 uur tot 18 uur treedt de volksmuziekgroep Vrijspel op en om 15 uur komt de paashaas op bezoek. 

Het Ninoofs bbq-team Wettels On Fire.
Claudia Van den Houte Het Ninoofs bbq-team Wettels On Fire.
Enkele leden van Wettels On Fire met het nieuwe BBQ-bier.
Claudia Van den Houte Enkele leden van Wettels On Fire met het nieuwe BBQ-bier.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


Video