Tania De Jonge start met gesprekken: “Waterkans om meerderheid te vormen”

Tania De Jonge, de huidige burgemeester van Ninove.
Claudia Van den Houte Tania De Jonge, de huidige burgemeester van Ninove.
Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld) is terug uit het ziekenhuis en zal nu de gesprekken met N-VA en Samen opstarten om een nieuwe bestuursmeerderheid op de been te brengen. 

“De uitnodiging is vertrokken”, aldus De Jonge. Ze is wel realistisch: “Ik besef dat het heel moeilijk zal worden, zeker aangezien N-VA bij haar standpunt blijft om voor oppositie te kiezen en Samen slechts een heel kleine opening laat om van haar voorkeur voor oppositie af te stappen. Ik ben dus niet optimistisch en schat de kans op slagen klein in. Ik geef het een waterkans, maar ik vind dat wij als tweede grootste partij een poging moeten ondernemen.” Open Vld heeft al een startnota opgesteld. “Daarin raken we al enkele belangrijke thema’s aan. We verwachten dat de andere partijen ook thema’s naar voren schuiven. Al is het nog afwachten of ze zelfs zullen willen praten.”

Open Vld had Guy D’haeseleer, die met Forza Ninove ruim de grootste partij werd, tot 1 december de tijd gegeven om een meerderheid te vormen. Daarna zou ze zelf het initiatief nemen. Dat de gesprekken nu wat later starten, komt omdat Tania De Jonge door een tijdelijke medische aandoening zes dagen in het ziekenhuis moest blijven. “Het gaat beter intussen. Ik moet nog enkele dagen rusten, maar maandag ga ik terug naar het stadhuis om de draad weer op te pikken.”

De Jonge zegt een communicatiestop van een week in te voeren om het overleg alle kansen te geven en de gesprekken in alle discretie te voeren. Als er voor januari geen meerderheid is, zullen de schepenen worden aangesteld via een geheime stemming binnen de veertien dagen na de installatievergadering van 3 januari.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Luis Indepels

    Hier is geen sprake van democratie maar van particratie.De kiezer beslist hier niet maar de politieke partijen, waarbij enig respect voor de kiezer hen vreemd is. En "samenwerken" waardoor elke partij een deel van hun programma kan uitvoeren is niet aan hen besteed. Wie samenwerking weigert zou moeten uitgeloten worden wegens kiezersbedrog.

  • Erik Bertels

    De hypocrisie!!!! In elke democratie die naam waardig hadden de twee winnaars (forza en open vld) al lang een nieuw bestuur gevormd met 70% van de zetels. Dan zou de grote meerderheid van de Ninovieters zich vertegenwoordigd voelen. Dan zouden de eeuwige verliezers van Samen eindelijk zitten waar ze al 10 jaar horen: in de oppositie. Maar ja dat zou te democratisch zijn...