Onenigheid over ontsluiting nieuw bedrijventerrein Ter Groeninghe

Er is onenigheid over de ontsluiting van het geplande bedrijventerrein 'Ter Groeninge' langs de Expresweg richting Aalst, met ontwikkelingsmogelijkheden voor zo'n dertig bedrijven. De stad Ninove wil de in- en uitrit langs de N45 (Expresweg).

Wegbeheerder het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) stelt een volledige ontsluiting via de N405 (Aalstersesteenweg) voor, zo blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) op een vraag van Vlaams parlementslid en Ninovieter Guy D'haeseleer (Vlaams Belang). De Okegembaan zou dan via de nieuwe verbinding naar de N405 moeten aantakken en beide takken worden via een nieuw kruispunt met verkeerslichten op de N405 geregeld.

Volgens D'haeseleer zal de weigering van de Vlaamse regering om rechtsreeks te ontsluiten op de N45 voor een grote verkeerschaos zorgen, nadat de heraanleg van kruispunt Den Doorn eerder al werd afgevoerd: "Het is er nu al aanschuiven".

"Andere pistes"

Ook de stad is geen voorstander: "De stad heeft van meet af aan een rechtstreekse aftakking op de Expresweg bepleit", vertelt schepen van Openbare Werken Henri Evenepoel (Open VLD)." Op elk overleg met AWV is die optie ter sprake gekomen, steeds met een negatieve uitkomst, omdat het gewest geen bijkomende aansluitingen op primaire wegen toelaat. Minister Weyts heeft die visie recent nog maar eens bevestigd en dus moeten we andere pistes bewandelen."

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) benadrukt dat het bestuur er alles aan doet om vaart te zetten achter dit project. "Zoals de minister in zijn antwoord op D'haeseleers vraag zelf aangeeft, zijn er al meerdere overlegmomenten geweest. Vorige donderdag nog werd de ontsluiting besproken. Ook over de piste om via een extra aansluiting op de Okegembaan de druk op het kruispunt Den Doorn te verlichten werd overlegd om de pro's en contra's af te wegen."

Schepen van Lokale Economie Alain Triest (Open VLD) stelt dat het nieuwe industrieterrein een boost zal geven aan de Ninoofse economie: "Niet alleen zullen zonevreemde bedrijven rechtszekerheid kunnen verwerven binnen dit project, er zal ook plaats zijn voor nieuwe initiatieven of voor bedrijven die momenteel op hun huidige locatie niet ten volle tot ontwikkeling kunnen komen." (CVHN)Video