Nog altijd geen witte rook in Ninove: poging Open Vld mislukt, coalitie zonder Forza Ninove is uitgesloten

Burgemeester Tania De Jonge neemt afscheid

Guy D'haeseleer en huidig burgemeester Tania De Jonge.
Claudia Van den Houte / Wannes Nimmegeers Guy D'haeseleer en huidig burgemeester Tania De Jonge.
Open Vld is er niet in geslaagd om N-VA rond de tafel te krijgen om een bestuursmeerderheid te vormen in Ninove. Daardoor is een bestuur zonder Forza Ninove zo goed als uitgesloten. Een coalitie tussen Open Vld, Samen en N-VA was de enige mogelijkheid om zonder Forza van Guy D’haeseleer te besturen met een meerderheid.

Open Vld had Forza Ninove, met 40 procent van de stemmen de grootste partij, de tijd gelaten tot 1 december om een nieuwe bestuursmeerderheid te vormen. Maar niemand wil met Forza Ninove samenwerken, waardoor de situatie al sinds de verkiezingen van 14 oktober muurvast zit. 

Begin december nam Open Vld als tweede partij het initiatief. De liberalen verstuurden op 6 december een uitnodiging naar zowel Samen als naar N-VA. Om een meerderheid van de zetels te behalen heeft Open Vld beide partijen nodig. Samen ging in op de uitnodiging voor een gesprek, maar met N-VA is het zelfs niet tot een overleg gekomen.

“We hadden in de uitnodiging aan beide partijen gevraagd of ze bereid waren om in gesprek te gaan, hoe zij tegenover verschillende belangrijke beleidsthema’s staan en welke projecten zij in de komende legislatuur absoluut gerealiseerd willen zien”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Haar partij had al een startnota uitgewerkt die als basis kon dienen voor de start van de onderhandelingen. 

Forza Ninove van lijsttrekker Guy D’haeseleer haalde in oktober met 40 procent net geen absolute meerderheid.
BELGA Forza Ninove van lijsttrekker Guy D’haeseleer haalde in oktober met 40 procent net geen absolute meerderheid.

N-VA wil in oppositie blijven

“Onze prioriteit was werken aan een sterk inhoudelijk akkoord, eerder dan het te hebben over de verdeling van mandaten. Samen was bereid om te komen luisteren naar een verkennend gesprek. N-VA liet na een bespreking op hun partijbestuur weten niet in te gaan op de uitnodiging en te blijven kiezen voor de oppositie. We hadden met Samen een gesprek om hen dit mee te delen en kwamen gezamenlijk tot de conclusie dat het hierdoor onmogelijk is om een stabiele coalitie op de been te brengen.” Daarop besloot Open Vld om geen verdere stappen meer te ondernemen.

De Jonge neemt afscheid als burgemeester: “Het was een eer burgemeester te mogen zijn van onze prachtige stad. Nu ga ik op zoek naar nieuwe uitdagingen. Ik blijf burgemeester tot de nieuwe burgemeester is aangesteld”, aldus De Jonge.

De schepenen zullen nu wellicht worden aangesteld via een geheime stemming op de gemeenteraad half januari. Bij zo’n geheime stemming is alles mogelijk, ook een college met alleen schepenen van Forza Ninove.

Hoe verloopt een geheime stemming van schepenen?

Als er geen meerderheid is gevormd en er dus geen ontvankelijke gezamenlijke akte van voordracht van kandidaat-schepenen is, dan beslist de gemeenteraad op de installatievergadering op 3 januari over het aantal te verkiezen schepenen en wordt binnen veertien dagen overgegaan tot afzonderlijke verkiezing van de schepenen onder de gemeenteraadsleden. Alle partijen kunnen dan een kandidaat voordragen voor elke schepenambt. Die voordracht moet alleen door een meerderheid van de eigen lijst worden getekend. Wie de volstrekte meerderheid van de stemmen haalt, wordt schepen. Als niemand een volstrekte meerderheid haalt en er zijn meerdere kandidaten, komt er een tweede stemronde. De kandidaat met een meerderheid van de stemmen wordt schepen.

Indien elke partij kandidaten zou voordragen, dan kan het schepencollege in theorie bestaan uit schepenen van alle partijen, al is die kans klein. Bovendien zei Open Vld enkele weken geleden geen kandidaat-schepenen te zullen voordragen als het tot een geheime stemming komt, omdat ze niet het risico wil lopen om samen met Forza in het schepencollege te zetelen. “En we betwijfelen dat de andere democratische partijen dit wel zouden doen”, klonk het. Toch blijft het afwachten of ze Forza vrijspel geven. 

Indien Forza Ninove als enige partij schepenen voordraagt, dan is het mogelijk dat het schepencollege alleen uit Forza-schepenen bestaat. Dat zou dan een minderheidsbestuur worden dat voor elk dossier op de steun van een andere partij zal moeten rekenen, wellicht N-VA, die al aangaf dossier per dossier te zullen bekijken. “Dan kom je in een onmogelijke situatie van onbestuurbaarheid terecht”, zegt politicoloog Herwig Reynaert. “Het is alleen werkbaar als je een heel sluitend bestuursakkoord hebt, waarbij je zeker bent dat belangrijke dossiers worden goedgekeurd.”

Bovendien blijft de burgemeesterssjerp een probleem. Om burgemeester te worden is er wel een voordrachtsakte nodig die door meer dan de helft van de verkozenen in de gemeenteraad moet worden getekend. In noodgevallen kan Binnenlands Bestuur een burgemeester van buiten de gemeenteraad aanstellen, maar dat is zeer uitzonderlijk. “Het kan ook een arrondissementscommissaris aanstellen om de knoop in Ninove te ontwarren, maar dat zijn allebei tijdelijke noodoplossingen”, aldus Reynaert. “Het ziet ernaar uit dat Ninove in een patstelling zit. Het is wellicht de meest moeilijke situatie van de meer dan 300 gemeenten in Vlaanderen.”

Tot er een nieuwe burgemeester benoemd is, blijft Tania De Jonge op post. Zo zou het kunnen dat De Jonge een tijdje burgemeester is in een schepencollege met alleen Forza-schepenen.

Overigens kan er ook nog een minderheidsbestuur met Open Vld en Samen komen indien zij toch kandidaat-schepenen zouden voordragen. Als ze samenwerken halen ze 16 zetels, geen meerderheid in de gemeenteraad, maar wel een zetel meer dan Forza. De stemmen van de twee N-VA-verkozenen kunnen dan bepalend zijn. Maar ook dan blijft het een moeilijk werkbare situatie, zonder bestuursmeerderheid.
20 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Brent Van Renterghem

  Oei, Tania stopt omdat ze schrik heeft voor schepenen van Forza... Anders zou ze dat nooit doen!

 • Dietrich Vandrey

  Hoe is het mogelijk dat partijen de arrogantie durven te tonen om niet willen mee te werken met een partij die 40% van de stemmen haalt. Degoutant.

 • Bert Giels

  OVLD heeft hoogheidswaanzin en moet echt afgestraft worden. Ze denken dat ze een positief verhaal brengen... dat zeggen ze zelf elke 5 minuten, maar in realiteit negeren ze de wil van de burger.

 • Eric Urkens

  Wat is er moeilijk? De kiezer wil Forza Ninove en Ovld. Dus niet belachelijk doen aub. Of zijn de zelfbenoemde democratische partijen bereid 40% Ninoofse kiezers in het gezicht te slaan?

 • Jan De Schutter

  Hopelijk halen ze volgende keer meer dan 50%...