Leegstand treft ook Ninia Shopping Center

ÉÉN OP DE VIJF WINKELRUIMTES STAAN LEEG OP AMPER ACHT MAANDEN TIJD

Acht winkelruimtes staan leeg in het Ninia Shopping Center.
Foto Claudia Van den Houte Acht winkelruimtes staan leeg in het Ninia Shopping Center.
Na de winkels in het centrum kampt nu ook het Ninia Shopping Center met leegstand. Begin dit jaar stonden er maar twee winkelruimtes leeg, nu zijn het er acht. Volgens de eigenaar komt dat door een combinatie van verschillende factoren. Zo doen ketens zoals Blokker en Avance het algemeen niet goed en is er steeds meer concurrentie van Aalst.

Wie regelmatig het Ninia Shopping Center bezoekt, is het wellicht al opgevallen: er staan acht van de ongeveer veertig winkelruimtes leeg, wat vrij veel is voor Ninia. De leegstand is er op korte tijd gestegen, want in januari stonden er slechts twee winkelruimtes leeg.

Reddingsplan

In het centrum van Ninove is er al langer sprake van leegstand - het stadsbestuur stelde eerder dit jaar nog haar reddingsplan voor de handelskern voor - , maar dat die nu ook Ninia treft, is nieuw.


Volgens Sam Perneel van AG Real Estate, eigenaar van het Ninia Shopping Center, zijn er verschillende redenen voor de gestegen leegstand. "Het is een gemengd verhaal. De winkels die vertrekken hebben vaak een probleem dat Ninia te boven gaat. Zo is er bij Blokker (dat binnenkort Ninia verlaat, red.) een algemene reorganisatie en is er ook bij Avance een probleem met het concept. De retail en de detailhandel is dan ook een wereld die constant verandert. Daarnaast is er natuurlijk ook de groeiende e-commerce en krijgt Ninove alsmaar meer concurrentie van Aalst, dat als winkelstad aan aantrekkingskracht heeft gewonnen. Toch heeft Ninia zich goed standgehouden in de regio. Het bezoekersaantal blijft stabiel", zegt Perneel.

Kloppend hart

Vorig jaar lokte het Ninia bijna 3,6 miljoen bezoekers. Dat is zelfs een lichte stijging met 1,1 procent tegenover 2015. "Ninia is het kloppend commercieel hart van Ninove, met trekkers zoals Delhaize, Aldi, H&M en C&A", aldus Perneel. "C&A investeert zelfs in een nieuw concept in Ninove. Ook Hans Anders installeerde zijn nieuwste concept in een grotere winkel in Ninia. We zijn nu actief aan het werk om de panden die leegstaan terug in te vullen. Het is eigenlijk een opportuniteit om vers bloed in Ninia binnen te halen, zoals 'Cricket en co' die recent in Ninia kwam.

Vernieuwend

Op de locatie waar nu Blokker is, kijken we bijvoorbeeld uit naar iets vernieuwends. Er zijn verschillende kandidaten waarmee we spreken met het oog op het invullen van de leegstaande winkelruimtes, maar er is nog niets definitief. We streven voor Ninia naar een mix van nationale ketens, maar ook sterke lokale handelaars. Horecazaken die in Ninove of in de Vlaamse Ardennen gevestigd zijn, zouden bijvoorbeeld een plaats kunnen krijgen in Ninia."


Naar verluidt liggen de huurprijzen voor een winkelruimte in Ninia vrij hoog, wat ook een verklaring zou kunnen zijn waarom verschillende handelaars hun huurovereenkomst niet wensen te verlengen. "Als er handelaars vertrekken, is dat altijd een geval van rendabiliteit", reageert Perneel daarop.


"De huurprijzen zijn ook gelinkt met de veilige, comfortabele en geanimeerde omgeving die Ninia als shopping is."


Het Ninia Shopping Center bestaat intussen vijftien jaar en viert dat, na een aantal eerdere acties, op zaterdag 9 september met een verjaardagskrant vol kortingen en voordelen, en een ballonnenwedstrijd, waarmee maar liefst 1.000 prijzen worden weggegeven.