Guy D'haeseleer luis in de pels traditionele partijen

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN NINOVE

Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld).
Wannes Nimmegeers Burgemeester Tania De Jonge (Open Vld).
Krijgt Ninove als eerste stad een extreemrechtse burgemeester? Stemmenkanon Guy D'haeseleer (Forza Ninove) rekent op de burgemeesterssjerp, maar de kans dat hij die krijgt lijkt eerder klein. N-VA Ninove denkt immers geen toestemming te zullen krijgen van nationaal om met Forza in zee te gaan.

Forza Ninove werd tijdens vorige verkiezingen met 26,5 procent van de stemmen nipt de grootste partij, voor Open Vld, met 24,4 procent. Geen enkele partij wou echter een coalitie vormen met Forza. Open Vld, sp.a-Groen en CD&V vormden een nieuwe coalitie. Sp.a, Groen en CD&V en enkele onafhankelijken trekken nu in kartel naar de kiezer als 'Samen' - al gingen niet alle CD&V'ers daarmee akkoord. Indien het kartel, met schepen Veerle Cosyns als lijstrekker, evenveel stemmen behaalt als de afzonderlijke partijen in 2012, is het goed voor meer dan 30 procent van de stemmen. Dan zou het de grootste partij van Ninove worden. Hoe de kaarten nu liggen, zou de enige optie zonder Samen (en zonder Forza) een coalitie zijn tussen Open Vld en N-VA, maar daarvoor moeten die partijen heel wat stemmen meer winnen dan vorige keer.

Forza Ninove hoopt zondag de meerderheid te kunnen breken. Vlaams parlementslid Guy D'haeseleer wil als eerste Vlaams Belanger een burgemeesterssjerp veroveren. Hij haalde tijdens de vorige verkiezingen met ruime voorsprong het meeste voorkeurstemmen (4.981). Om te kunnen besturen, moet er wel een partij met hem in coalitie willen gaan. Hij kijkt daarvoor naar N-VA. "Ik ben tegen het cordon sanitaire en we wachten af hoe de kiezer de kaarten legt, maar ik vermoed dat men vanuit onze nationale partijleiding een coalitie met Forza - en zeker met iemand die voor Vlaams Belang in het parlement zetelt - zal uitsluiten", zegt lijsttrekker Joost Arents (N-VA). "Al weet je natuurlijk nooit", voegt hij er wel aan toe. "Maar een stem voor Forza is eigenlijk een verloren rechtse stem. Mensen die verandering willen, stemmen best voor ons." N-VA zou het liefst een coalitie vormen met Open Vld. "Uit onze programmapunten blijkt dat onze ideeën en die van Open Vld het dichtst bij elkaar liggen. Maar ik verwacht dat er geen coalitie met twee partijen mogelijk zal zijn."

Open Vld spreekt zich niet uit wie haar favoriete coalitiepartner is. Voortdoen met de huidige coalitie staat niet in haar droomscenario. "Vanaf het moment dat 'Samen' werd opgericht, hebben we gefocust op een liberaal verhaal. We hebben een half jaar aan ons programma gewerkt en zullen onze huid heel duur verkopen", zegt burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Zij zette sinds haar benoeming als burgemeester sterk in op veiligheid, een van de belangrijkste thema's van Forza Ninove. "Ik heb er vertrouwen in dat mensen dit appreciëren. D'haeseleer heeft het imago van onze stad geschaad door elk incident op te blazen. Als we de kans krijgen van de kiezer, dan is dit het eerste wat we na de verkiezingen zullen aanpakken." Een coalitie met Forza sluit ze uit.

Als Forza de meerderheid breekt, lonkt er een coalitie met N-VA, Open Vld en Samen - eigenlijk een coalitie met vijf partijen dus. Daarom denkt Guy D'haeseleer (Forza Ninove) dat hij N-VA toch zal kunnen overtuigen om met zijn partij in zee te gaan. "Als N-VA ervoor kiest om de linkse coalitie te depanneren, waar ze zes jaar tegen gevochten hebben, dan komt ze totaal ongeloofwaardig over. Ik denk dat N-VA nationaal dat ook wel zal beseffen. N-VA kan in Ninove de meerderheid niet breken, want ze is te klein, ik kan dat wel. En ik ben van plan om te stoppen als Vlaams parlementslid." (CVHN)

Veerle Cosyns (Samen).
Claudia Van den Houte Veerle Cosyns (Samen).
Guy D'haeseleer (Forza Ninove).
RV Guy D'haeseleer (Forza Ninove).2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • christianne bruyland

    wat een pretentie, elk incident opgeblazen....wil ze a u b eens de gewone burger aanspreken en luisteren naar hun bekommernis? blijkbaar nog iemand op de ivoren toren, toen mijn zus en anderen met haar bestolen werden, de daders konden aanwijzen, WERD ER NIETS ONDERNOMEN !

  • gertrude garain

    Succes