Derdeprovincialer werkt met mental coach

SPELERS VK NEDERHASSELT WORDEN PSYCHOLOGISCH GESCREEND

Andy Frederick nam het initiatief om de spelers vanaf nu ook psychologisch te screenen.
Foto Eeckhout Andy Frederick nam het initiatief om de spelers vanaf nu ook psychologisch te screenen.
Inspanningstesten met hartslagmeters, vetmetingen en aangepast voedingsadvies, gevolgd door een psychologische screening. Het lijkt wel de opsomming van de voorbereiding van een eersteklasser, maar ook bij derde provincialer VK Nederhasselt gebeurt het. "Baat het niet, dan schaadt het niet", klinkt het bij trainers Bart Verplancke en Andy Frederick.

Elke provinciale voetbalploeg is intussen begonnen met de voorbereiding van het nieuwe voetbalseizoen, maar niet elk amateurteam benadert dat op dezelfde manier als VK Nederhasselt. De spelers van de derde provincialer kregen er, naast de fysieke trainingsarbeid, ook een psychologische vragenlijst voorgeschoteld. "We proberen iets nieuws. Als het ons kan helpen om beter te presteren is het die extra inspanning waard", vertelt hoofdcoach Bart Verplancke. "Mijn rechterhand Andy Frederick is het brein achter onze, voor een provincialer niet zo gebruikelijke, manier van werken. Hij leerde via zijn trainersopleiding proftrainers Rudi Cossey en Slavoljab Muslin van KSK Lokeren kennen en haalde zijn inspiratie bij hen", legt Verplancke uit.


"Begin deze week zijn er verscheidene fysieke tests afgewerkt, waaronder enkele met de hartslagmeter", vertellen Verplancke en Frederick.

Positieve reacties

"Zo kunnen we de progressie van onze spelers beter bijhouden. Hun reacties zijn tot nu toe positief. Binnenkort moeten ze ook allemaal de weegschaal op en zal hun vetpercentage bepaald worden. In samenwerking met Herbalife zullen ze maandelijks gewogen en gemeten worden om ook die evolutie op te volgen." Na de fysiek afmattende trainingen kreeg elke speler ook een vragenlijst voorgeschoteld. "We willen weten hoe onze spelers in elkaar zitten", zegt Frederick. "Via de vragenlijst peilen we naar persoonlijkheid en motivatie. De antwoorden worden verwerkt via een computerprogramma dat onze kern zal onderverdelen in vier groepen. Op die manier komen we te weten wie introvert of extravert is, wie meer volgzaam is en wie het voortouw neemt in een groep. Weten wie de natuurlijke leiders zijn binnen een groep, kan ons helpen om ons elftal samen te stellen, te communiceren met bepaalde spelers en inzicht te krijgen in hoe de groep intern zal communiceren."

Geen professionals

"We geloven in deze manier van werken, maar we beseffen dat we slechts amateurs zijn", zegt hulpcoach Andy. "Het nieuwe systeem zal alleszins de interne concurrentie aanscherpen en misschien ervoor zorgen dat we dit jaar opnieuw de eindronde halen en eventueel kans maken op promotie. Vorig jaar heeft de groep goed gepresteerd, maar waren er weinig wisselmogelijkheden. Dit jaar tellen we veel meer spelers dus zit de kantjes ervan aflopen er helemaal niet meer in. Hein Van Haezebrouck, de coach van AA Gent, haalde het al aan toen zij vorig jaar kampioen speelden: elk percentje telt. Dat geldt evengoed voor provinciale als voor nationale." Of deze andere manier van werken loont, weten we in mei volgend jaar wanneer het voetbalseizoen 2015-2016 ten einde loopt.