"Klein van gestalte, maar reuzegrote leider"

NINOVIETERS FIER OP NIEUWE DIRECTEUR VAN EUROPOL CATHERINE DE BOLLE

Voormalig hoofdinspecteur Geert De Bisschop.
Claudia Van den Houte Voormalig hoofdinspecteur Geert De Bisschop.
De belangrijkste politieagent(e) van Europa is afkomstig uit Ninove. Politiebaas Catherine De Bolle is verkozen tot de nieuwe directeur van Europol en daar zijn de Ninovieters fier op. Niet in het minst de mensen die nauw met haar hebben samengewerkt. "Ze heeft een vlijmscherpe geest en is zeer gedreven", vertelt Geert De Bisschop, gepensioneerd hoofdinspecteur.

Catherine De Bolle is tien jaar korpschef van de Ninoofse politie geweest alvorens ze in 2012 baas werd van de federale politie. "Dat zij korpschef werd, was voor Ninove iets heel speciaals", vertelt Geert De Bisschop, gepensioneerd hoofdinspecteur die jarenlang samenwerkte met De Bolle. "De politie was een mannenwereld, maar we vonden het positief dat er een andere wind kwam aanwaaien. Haar aanstelling heeft meegespeeld in de stijging van het aantal vrouwen in ons korps. Ze was een zeer goede korpschef. Het stond bijna in de sterren geschreven dat ze het ver zou schoppen, maar het is nog sneller gegaan dan verwacht. Ze is een kuip van talent die overloopt, heel gedreven en integer. Catherine is van oorsprong juriste en kan soms wat koel overkomen, maar ze is heel vriendelijk en menselijk.

Oud-burgemeester Michel Casteur wil Catherine De Bolle ereburger maken.
Claudia Van den Houte Oud-burgemeester Michel Casteur wil Catherine De Bolle ereburger maken.

Moeder

Ze is ook moeder en de weinige tijd die ze heeft, besteedt ze aan haar kinderen.Catherine is een goede manager en gaat door het vuur voor haar mensen. Ze is misschien klein van gestalte, maar onderschat haar niet. Op vlak van leiderschap en kennis is ze reuzegroot. Ze heeft hard gewerkt aan de politiehervorming waarbij de rijkswacht en politie werden geïntegreerd, en heeft die mee gestalte gegeven. Ik ken haar nu ongeveer 25 jaar, waarvan ik lang met haar heb samengewerkt. Een crisis zal ze op een snelle en adequate manier bezweren. Haar drijfveer is een betere wereld creëren, met zo weinig mogelijk criminaliteit door die te gaan bestrijden. Ze blijft ook altijd met de voetjes op de grond en zal nooit beginnen zweven. Het was voor ons een eer om met haar samen te mogen werken. Haar roeping ligt elders en haar nieuwe functie is haar op het lijf geschreven. Het feit dat ze als beste uit het examen is gekomen, bevestigt dat we haar goed beoordelen. Diep vanbinnen ben ik enorm trots op haar", aldus De Bisschop.

De nieuwe directeur van Europol, Catherine De Bolle.
BELGA De nieuwe directeur van Europol, Catherine De Bolle.

Ereburger

Ook oud-burgemeesters Michel Casteur en Luc Durant, die allebei met haar samenwerkten, zijn vol lof over De Bolle: "Een fantastische madam", zegt Casteur. "Wat er ook gebeurde, ze bleef altijd rustig. Ze was heel intelligent, menselijk en collegiaal. Ik waardeerde het enorm dat ze me uitnodigde voor haar aanstelling als commissaris-generaal van de federale politie. Ik ga op de gemeenteraad voorstellen om haar de titel van ereburger te geven. Er zijn weinig mensen die zo'n belangrijke bijdrage hebben geleverd voor Ninove dan zij", aldus Casteur. Luc Durant zat mee in de examenjury toen ze werd aangesteld als Ninoofs korpschef. "Ik was toen maar net burgemeester en toen al was duidelijk dat ze met kop en schouder boven de andere kandidaten uitstak. Ik heb het geluk gehad om acht jaar met haar samen te werken en voelde aan dat ze iemand was die gedreven was en waarop je kon vertrouwen."