"Als een jonge gast beter is, moet die dat maar bewijzen"

Op zijn 51ste nog altijd op het voetbalveld - en niet als trainer of ref

De gemiddelde voetballer heeft een carrière van vijftien jaar. Maar Marnick is niet de gemiddelde voetballer.
Foto Nimmegeers De gemiddelde voetballer heeft een carrière van vijftien jaar. Maar Marnick is niet de gemiddelde voetballer.
Een 51-jarige op een voetbalveld... dat moet de trainer of de ref zijn, toch? Wel, niet noodzakelijk. Marnick De Blander uit Aspelare speelde dit jaar opnieuw zes wedstrijden voor SK Denderhoutem, in tweede provinciale. Op de vraag of dit seizoen dan zijn laatste is, antwoordt hij al niet meer. "Ik heb al twee keer een vat gegeven voor mijn afscheid, maar kijk: ik sta er nog."

De carrière van een volwassen voetballer duurt gemiddeld vijftien jaar. Tegen hun 35ste zijn de meesten al aan het uitbollen. Soms omdat ze de trainingen door weer en wind moe zijn, soms omdat het lijf niet meer meewil. Maar op zijn 51ste blaakt Marnick De Blander van gezondheid, en ook de goesting om te spelen is er nog steeds. Als 10-jarige werkte de 'rechtsback' zijn eerste wedstrijden af voor Verbroedering Denderhoutem, daarna trok hij het shirt aan van Sporting Lebeke, Vossel, Pamel, SK Terjoden, Haaltert, FC Mere, en SK Denderhoutem. Kampioenentitels mocht hij vieren bij Lebeke, Terjoden en Denderhoutem. Bij die laatste ploeg, zijn oude liefde, wil hij ook stoppen.

'Wanneer zal je stoppen?': ben je die vraag nog niet beu gehoord?

"Ik durf er alleszins niet meer op te antwoorden. Eigenlijk denk ik elk jaar dat dit het laatste jaar was. Ik heb in mijn voetbalcarrière al twee keer een vat gegeven omdat ik zou stoppen. Maar ik loop hier nog altijd op het veld. Mijn eerste 'afscheid' kondigde ik aan op mijn 40ste. Ik zou mijn carrière beëindigen bij SK Denderhoutem en was dus daarvoor naar de club teruggekeerd. Er werd een vat gegeven, maar nadien begon het weer te kriebelen. Ik had geen fysieke kwaaltjes en ik deed het nog graag. 'Nog één seizoen', zo liet ik het bestuur weten. Maar één jaar werd acht jaar. Ik ben zelfs nog een seizoen bij FC Mere gaan spelen, maar nu ben ik terug in Denderhoutem. De goesting is nog altijd niet uitgedoofd."

Wat is jouw geheim om zo lang fit te blijven?

"Je moet jezelf verzorgen. Maar ik ben ook geboren met goeie genen, denk ik. De snelheid is door de jaren heen wel wat minder geworden, maar ik ben altijd gespaard gebleven van echt zware blessures. Eén keer ben ik wel zes maanden out geweest met gescheurde kruisbanden. De dokter stond aan mijn ziekenhuisbed en zei me dat ik nooit nog aan contactsport zou mogen doen. De revalidatie verliep echter vlot en een half jaar later liep ik alweer rond op het voetbalveld. Omdat ik eigenlijk niet meer mocht voetballen, was ik met tennis begonnen. Maar dat ging zo vlot, dat ik op de duur dacht: 'Als ik kan tennissen, dan kan ik evengoed weer beginnen voetballen'. Dit seizoen heb ik al zes matchen gespeeld in tweede provinciale. Ik heb er vijf gemist: drie omdat ik rugklachten had, en twee omdat ik op reis was."

Mensen van jouw leeftijd in het voetbal zijn ofwel trainer, ofwel kantine-uitbater.

"Wist je dat onze trainer één jaar ouder is dan ik? De hulptrainer is zelfs twee jaar jonger. Maar laat mij maar op het veld staan zolang het kan. Het trainerschap is niks voor mij: ik zou geen gezag hebben en ik ben niet hard genoeg. Ik lach veel te graag. Bovendien kijk ik niet zo graag naar het voetbal. Als ik stop met spelen, zullen ze mij daar niet meer zien. Er is wel al commentaar gekomen uit het publiek. Toen ik achteraan de dertig was, riep iemand eens dat ik beter met mijn kleinkinderen zou gaan voetballen. 'Geef de jeugd een kans', zou je kunnen zeggen. Maar ik vind dat een jonge gast dan maar moet tonen dat hij beter is en mij uit de ploeg moet spelen."

Toen ik vroeger voetbalde, haalde de oudere garde voortdurend practical jokes met ons uit. Doe jij dat ook?

"Oh ja, zeker en vast. Een onderbroek tijdens de training in het diepvriesvak steken en dan net voor de terugkeer van de eigenaar weer in zijn sporttas deponeren? Dat gebeurt. Of confetti tussen de kleren en de hele kleedkamer onder de glinsters. In de kleedkamer van Denderhoutem vind je trouwens nog altijd glinsters van zo'n practical joke van drie jaar geleden terug."

Nog een laatste poging: wanneer ga je nu stoppen?

"Normaal gezien is dit mijn laatste seizoen. Maar 'het probleem' is dat ik nog altijd geen fysieke klachten heb. Mag ik mijn joker inzetten?"