Drugsbaron riskeert 4 jaar cel

Emile D. (53) verlaat de rechtbank na zijn proces.
Foto KAR Emile D. (53) verlaat de rechtbank na zijn proces.
De 53-jarige Emile D. uit Nijlen riskeert vier jaar cel voor drugshandel vanuit een kasteeltje in Begijnendijk. Emile D. stond terecht met zijn 82-jarige moeder en zeven andere beklaagden. Zij riskeren tussen 1 en 4 jaar cel voor hun betrokkenheid.

Hoofdbeklaagde Emile D. (53) uit Nijlen ontkende gisteren voor de rechter dat hij de spilfiguur was in de hele drugshandel. Tijdens een huiszoeking in december 2015 vielen speurders binnen in het kasteeltje op een recreatiedomein in Begijnendijk. In een vals plafond vond de politie 2,7 kilogram xtc, 1,3 kilogram hasj en bijna een kilo cocaïne. In de diepvries zat nog zo'n 4,5 kilogram speed verborgen. Volgens de aanklager was het zo klaar als een klontje dat de vijftiger de drugs er stockeerde, versneed en verdeelde aan onder andere Antwerpenaar Mathias S. (25) en Gunter M. (45) uit Berlaar. De drugs zou D. dan gehaald hebben bij twee Limburgers: Fatih B. (33) Donato D. (37). De twee Limburgers riskeren samen met D. vier jaar cel voor de drugshandel. De raadsman van D. beweerde dat zijn cliënt nooit doorverkocht en evenmin de spilfiguur in de handel zou geweest zijn. Zijn advocaat vroeg een straf met uitstel, wat de voorlopige hechtenis overschrijdt.


Zijn ex Lyndsay C. (28) uit Herentals riskeert net als de 82-jarige moeder van D. een jaar cel. Volgens de procureur hield ze haar zoon een hand boven het hoofd en maakte ze deel uit van de criminele organisatie.


De vier andere dealers uit Antwerpen, Berlaar en Herentals riskeren anderhalf tot twee jaar cel. (KAR)