"Iedereen moet kunnen genieten van curryworst"

FRITUUR BEVEL DORP BIEDT SNACKS AAN VOOR MENSEN MET VOEDSELALLERGIE

De broers Gerrit en Gerrie Van Rossum in hun frituur Bevel Dorp.
Foto David Legreve De broers Gerrit en Gerrie Van Rossum in hun frituur Bevel Dorp.
Frituur Bevel Dorp in Nijlen biedt sinds gisteren als eerste in de regio allergenenvrije snacks aan. "Zo kunnen ook mensen met een allergie genieten van een lekkere kroket of gehaktbal", zeggen de broers Gerrie (24) en Gerrit (18) Van Rossum, die de frituur sinds vorig jaar uitbaten.

De broers hebben sinds een jaar hun frituur in Bevel-Dorp. "Geregeld kregen we van klanten de vraag of we gehaktballen of curryworsten hadden zonder gluten, lactose of noten. We konden hen nooit helpen, want in alle snacks zitten producten met tarwe, noten, pinda of peulvruchten. We wilden dat àl onze klanten tevreden waren, en dus gingen we op zoek naar een oplossing", vertelt Gerrie.

Internationale normen

De broers kwamen uit bij het Nederlandse familiebedrijf VA Foods. Zij startten met een gluten- en lactosevrije kroket en breidden het assortiment ondertussen uit met verschillende andere snacks, van brood tot ragout. Hun producten voldoen allemaal aan de internationaal erkende en strenge VITAL 2-norm. "Omdat de snacks in een firma worden geproduceerd, die alleen met allergenenvrije voedingsstoffen werkt, kunnen ze nooit in aanraking komen met allergenen. In heel ons land zijn er slechts acht frituren waar je gluten- en lactosevrije snacks kan krijgen en sinds vandaag (gisteren, red.) zijn wij één van hen. We zijn de enige frituur in de regio met allergenenvrij voedsel", aldus de broers.

Aparte friteuse

Op de frituur plakt een sticker met de vier voornaamste producten die voedselallergieën veroorzaken: gluten, lactose, ei en noten. "De klanten moeten zich geen zorgen maken dat die in hun eten terecht zouden komen. We letten heel goed op. Bijvoorbeeld met vleeskroketten zijn we heel voorzichtig. Omdat zij kruimeltjes achterlaten, houden we die apart. Ook garnaalkroketten worden in een aparte friteuse gebakken om het allergenenvrije voedsel niet te 'besmetten'. Het probleem is dat veel mensen niet weten aan welk voedsel ze allergisch zijn. Het schijnt dat een op de twee Belgen vroeg of laat overgevoelig wordt aan bepaalde voedingsstoffen. We zijn blij dat we ook die mensen kunnen laten genieten van een bamischijf, curryworst, groentebitterbal, vleeskroket of gehaktbal. Ze moeten daarvoor niet veel meer betalen. Waar een gewone curryworst bijvoorbeeld 1,80 euro kost, betaalt men voor een allergenenvrije 2,10 euro. Onze frituur is er dus voor mensen met én zonder voedselallergie", aldus de broers.