Voorbijgangers redden toerist uit vaargeul "Nut van reddingsboeien nog maar eens bewezen"

Een 56-jarige man uit Zwitserland heeft gisteren rond 12.30 uur de schrik van zijn leven beleefd. Hij probeerde het weggewaaide speelgoedje van zijn zoon te grijpen, maar gleed uit. Hij werd gered door voorbijgangers. "Het nut van de boeien op het Loodswezenplein is nog maar eens bewezen", klinkt het bij de brandweer.

Het gezin met drie kinderen uit Zwitserland dat in Nieuwpoort op reis is, ging gistermiddag wandelen op de zeedijk. Op het Loodswezenplein verloor een van de drie kinderen een speelgoedje door een hevige windstoot. Het ding waaide door de balustrade van de vaargeul. De vader van het kind probeerde een held voor zijn zoontje te zijn. "Hij daalde af langs de dijk van de vaargeul, maar gleed uit. Zo kwam hij in het water terecht. De man raakte in moeilijkheden door het woelige water. Omstaanders verwittigden meteen de hulpdiensten", vertelt Peter De Clerck van de scheepvaartpolitie.


"Maar toen wij aankwamen, bleek dat de man al op het droge was", zegt Richard Vandenabeele van de brandweer van Nieuwpoort. "Omstaanders hadden hem twee boeien toegeworpen waaraan hij zich kon vasthouden en waardoor hij zich kon laten optrekken. Hij had het uiteraard koud, maar was niet ernstig gewond", gaat Vandenabeele verder. De man kreeg meteen een thermische deken uit de ambulance en werd nog kort ter controle overgebracht. Hij bleek wel enkele schaafwonden opgelopen te hebben. "Het nut van de boeien langs de vaargeul is bij deze bewezen. Wie weet wat er was gebeurd zonder die boeien en de hulp van de omstaanders", besluit Vandenabeele. (BBO)