Trucker schuldig aan dood van bejaarde met rollator

Een 54-jarige vrachtwagenchauffeur uit Nieuwpoort werd gisteren schuldig bevonden aan een tragisch verkeersongeval van 28 november vorig jaar.

Daarbij kwam een bejaarde vrouw met haar rollator om het leven. Het ongeval gebeurde op de Kaai. Trucker M.P. moest dringend een container gaan leveren op de Kaai. Doordat bloembakken en paaltjes in de weg stonden kon M. de container niet in de juiste rijrichting leveren. Hij reed door tot de Kaaistraat, draaide achteruit de Kaai in en wou vervolgens terug vooruit rijden. Net op dat moment stak Maria Lamot (76) met haar rollator over. De vrouw werd aangereden en belandde onder het voorwiel. Een uur later overleed ze op weg naar het ziekenhuis. M.P. werd nu schuldig bevonden aan onopzettelijke doding. "De man is tijdens zijn manoeuvre niet dubbel voorzichtig geweest en wordt een gebrek aan voorzorg verweten", oordeelde de rechter.

Vrijspraak gevraagd

"Naar eigen zeggen keek hij wel in het rond voor hij het manoeuvre aanvatte, maar moest dit ook tijdens het manoeuvre blijven doen. Volgens de deskundige kon hij zo het slachtoffer opgemerkt hebben door zijn zijruit." M.P. kreeg 4 maanden cel met uitstel, 3.000 euro boete en vier maanden rijverbod, drie met uitstel. Hij had de vrijspraak gevraagd. "Die vrouw was amper 1m60 groot en liet met het voorhoofd gebogen en het gezicht naar beneden met haar rollator. Ik kon haar niet zien", zei hij. De dochter en zoon van Maria Lamot stelden zich geen burgerlijke partij. Als zwakke weggebruiker betaalde de verzekering de schade al uit. (JHM)