Stadsbestuur zet lieveheersbeestjes in tegen bladluis in de lindebomen

Nieuwpoort hing katoenen zakken met larven van het lieveheersbeestje in de lindebomen in de historische stadskern.
Communicatie Nieuwpoort Nieuwpoort hing katoenen zakken met larven van het lieveheersbeestje in de lindebomen in de historische stadskern.
De nieuwe lindebomen in de heraangelegde Marktstraat, Oostendestraat en op het Marktplein in Nieuwpoort zijn in trek bij bladluizen. Om die te bestrijden neemt het stadsbestuur een legertje insecten in dienst: lieveheersbeestjes.

“In totaal hingen we in de lindebomen in het stadscentrum 55 katoenen zakjes met in elk zakje ongeveer 100 larven”, legt landschapsarchitect Alain Capelle uit. “Lieveheersbeestjes zijn natuurlijke schoonmakers. Dankzij hun larven kunnen we de bladluizen op een biologische manier bestrijden. Bovendien blijven de andere nuttige insecten leven en dat zou niet het geval zijn mochten we insecticiden gebruiken.” Bladluizen vormen vooral in het voorjaar een ware plaag. “Dat zijn kleine plantenetende insecten die sappen uit de bladeren zuigen omdat die heel wat suikers bevatten. Het teveel aan suiker scheiden ze af en die kleverige stof is in de volksmond gekend als honingdauw”, weet Capelle. “We kozen voor het tweestippige lieveheersbeestje, omdat deze soort zich met de meeste bladluizen voedt. De volwassen diertjes leggen 30 tot 50 eitjes per dag. Na 4 tot 8 dagen komen de eitjes uit en gaan de larven op zoek naar bladluizen.”

Hier kan je de katoenen zak met de larven goed zien. Die zullen de vele bladluizen in de lindebomen verorberen.
Communicatie Nieuwpoort Hier kan je de katoenen zak met de larven goed zien. Die zullen de vele bladluizen in de lindebomen verorberen.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.