Drugsmilieu krijgt grote klap

CANNABISPLANTAGE MET 1.000 PLANTEN EN DRUGSNETWERK OPGEROLD

In de cannabisplantage in Nieuwpoort werden 1.000 plantjes aangeroffen.
Foto Parket Veurne In de cannabisplantage in Nieuwpoort werden 1.000 plantjes aangeroffen.
Het drugsmilieu in de regio heeft een grote klap gekregen. In Nieuwpoort werd vrijdag een loods met liefst 1.000 cannabisplanten opgerold en daarbij kon de politie een Nederlander arresteren. Ook een drugsnetwerk dat zich verspreidde over de hele Westhoek en westkust werd opgerold. Het parket toont zich uiterst tevreden met de recent geboekte successen.

De cannabisplantage in een loods in de Toevluchtweg in Nieuwpoort kwam eigenlijk eerder per toeval aan het licht. "Een politiepatrouille van de politiezone Westkust merkte woensdag een voertuig op waarvan de inzittenden zich verdacht gedroegen. Hun gegevens werden genoteerd, maar van het aantreffen van cannabis was toen nog geen sprake. Er waren enkel vermoedens. Doorgedreven onderzoek van de politiezone Westkust, zowel de interventiedienst, het Snelle Responsteam en de lokale recherche, leidde vrijdagnamiddag naar een loods in de Toevluchtweg. Tijdens een inval werden liefst 1.000 cannabisplanten aangetroffen", zegt procureur Filiep Jodts van het parket van Veurne.


Daarbij werd een 37-jarige Nederlander, die zich ook in het gecontroleerde voertuig bevond, gearresteerd. De politie hield in het weekend nog anoniem de wacht rond de loods, maar kon geen andere verdachten die zich naar de loods begaven aantreffen. Maandag werd de loods leeggehaald.


"De Nederlandse verdachte is intussen voor de onderzoeksrechter in Veurne geleid. Die plaatste de man onder aanhoudingsmandaat voor de termijn van een maand. Intussen gaat het onderzoek naar eventuele medeverdachten verder", aldus Jodts. Het staat vast dat er grote hoeveelheden cannabis werden vervaardigd in de loods, die allicht voor enorme wisten zorgden.


De loods bleek overigens gehuurd en was opgebouwd in verschillende compartimenten.


"De plantage was bovendien moeilijk op te sporen omdat die hermetisch was afgesloten. De grootte van de plantage is eerder opvallend, gezien de laatste jaren er nog maar weinig plantages van deze omvang werden ontdekt. Tegenwoordig worden nog kleinere plantages van enkele tientallen planten opgerold, maar niet meer van deze grootorde", aldus de procureur.

Dikke vis

Naast het oprollen van de grote cannabisplantage werd in de regio nóg een flinke klap toegebracht in het drugsmilieu. De recherche van politie Spoorkin slaagde er immers in een grote cannabisdealer op te pakken. De 28-jarige D.D. uit Lo-Reninge is een dikke vis: hij wordt ervan verdacht lange tijd meerdere kilo's cannabis per maand te hebben gedeald. Eind oktober ontving politiezone Spoorkin informatie van de collega's van Arro Ieper dat er vermoedens waren dat D.D. een hoofdrol speelde in de handel in de regio rond Poperinge, Veurne en Diksmuide. Bij een huiszoeking werd D.D. opgepakt en aangehouden. Terwijl hij in de gevangenis zat, ging het onderzoek naar mogelijke handlangers verder. Er werden er drie gevonden: de 29-jarige V.K. uit Diksmuide, de 30-jarige V.D. uit Kortemark en de 18-jarige B.L. uit De Panne. Ze werden allen gearresteerd en uiteindelijk werd V.K. aangehouden. Zowel hij als D.D. moeten een maand langer in de cel blijven.


Het parket van Veurne toont zich uiterst tevreden met de geboekte resultaten. Beide dossiers hebben overigens geen link met elkaar.