Crimineel trekt piercing vriendin los, maar zij stapt daarna naar de politie

Zaid A. riskeert nu dertig maanden cel voor overvallen op twee supermarkten

Een 24-jarige Irakees riskeert vier jaar cel voor twee gewapende overvallen op supermarkten in Nieuwpoort en Oostduinkerke in mei dit jaar. Zijn toenmalige vriendin Melissa L. (31), die de vluchtauto bestuurde, riskeert 30 maanden. Opvallend is dat die vriendin zelf de politie inlichtte. Dat gebeurde nadat  Zaid A. haar piercing had uitgetrokken tijdens een ruzie. 
Archieffoto Proxy Delhaize - Photo News
Photo News Archieffoto Proxy Delhaize - Photo News

“Met een geweer in de aanslag stormde Zaid A. op 14 mei de Proxy Delhaize in Nieuwpoort binnen en eiste hij de kassa-inhoud. Het personeel was doodsbang en gaf hem de 2.600 euro”, opende de procureur de pleidooien. De man bleef daarna een tiental dagen uit de greep van de politie. “Maar op 23 mei gebeurde er opnieuw een gewapende overval, dit keer in de Carrefour Easy in Oostduinkerke. De kassierster werd onder schot gehouden en gaf onder bedreiging 1.800 euro aan de overvaller. Hij vluchtte weg, maar dit keer hadden getuigen de vluchtauto gezien. De politiediensten kwamen de bestuurster op het spoor dankzij de nummerplaat en de ANPR-camera’s. Opmerkelijk genoeg belde de vrouw hen echter zelf op”, ging de procureur verder. 

Neppistool

Tijdens een echtelijke ruzie had Zaid A., een Irakees die sinds 2015 als politiek vluchteling in België verblijft, haar piercing uitgetrokken. De vrouw biechtte op dat ze de vluchtauto had bestuurd, maar dat gebeurde naar eigen zeggen onder dwang van haar partner. Er volgde een huiszoeking en daar werden grote delen van de buit gevonden, net als de kledij die Zaid A. droeg tijdens de overvallen, het neppistool waarmee hij de kassierster bedreigde, het inbrekersmateriaal en de buit van andere inbraken. Bijgevolg staat Zaid A. dan ook terecht voor een pak andere inbraken, waaronder inbraken in de Chagall Beachbar, de Zeemeermin en Dijk 69 in Nieuwpoort. 

Dronken

“Mijn cliënt was telkens onder invloed van alcohol. Hij kon het niet verkroppen dat hij zo veel geld vergokt had en wilde die verloren bedragen recupereren. Hij vroeg zijn vriendin om naar de winkel te rijden om bier, maar besloot dan de winkel te overvallen”, pleitte de verdediging. “Eigenlijk besefte hij de ernst van zijn daden niet, want het ging maar op een neppistool.” De procureur trok grote ogen. “De slachtoffers konden niet weten dat het een neppistool was. Ze zijn zwaar getraumatiseerd en uw cliënt vindt dat niet erg? Moet ik hem nu naar een nepgevangenis sturen?”

Onder dwang

“Hij heeft inderdaad stommiteiten begaan, maar heeft enorm veel spijt”, aldus de verdediging nog. De beklaagde zelf, die in voorhechtenis zit, begon te huilen en zei dat de politie elke dag mocht langskomen in zijn appartement om hem te controleren. “Ik ga nooit meer drinken en stelen”, zei hij in zijn beste Nederlands. De strafrechter fronste de wenkbrauwen. 

Vonnis op 18 december.
2 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


  • Jozef Eys

    Wat een show die de advocaat en die gangster opvoeren. Zo snel mogelijk die overvaller zijn straf doen uitzitten en daarna op het vliegtuig terug naar Irak sturen. Al de rest is nutteloos.

  • patrick morel

    Ze kijken hier graag naar de Noordelijke landen. Denemarken gebruikt een eiland om illegalen en asielzoekers en nieuwe Denen die misdaden plegen naar toe te sturen. Ze mogen daar blijven tot ze op een dag naar hun thuisland kunnen gaan. Kunnen we daar niets huren zoals we bij onze Noorderburen gevangenissen huurden jaren geleden.