"Mijn 79-jarige moeder verloor haar been toen ze bleef hangen tussen tramdeuren. En De Lijn doet niets"

FAMILIE NEEMT ADVOCAAT IN DE ARM EN DIENT KLACHT IN

Belga/Houwen
Angèle Nuytens (79), die drie maanden geleden haar been verloor nadat ze klem was geraakt tussen de tramdeuren, heeft te horen gekregen dat De Lijn de zaak niet verder onderzoekt. "Misschien moet er eerst een dode vallen?", vraagt haar zoon Kurt zich af. Hij en zijn moeder dienen klacht in tegen De Lijn.

Na een avondje uit stapte Angèle op 2 augustus af aan tramhalte Nieuwpoort-Bad. Wellicht sloot de chauffeur de deuren iets te vroeg en bleef Angèle met haar jasje haperen. Ze raakte klem, kwam ten val en werd even meegesleurd. Ze raakte daarbij zwaargewond. Angèle brak haar schouder en heup, maar liep vooral zware verwondingen op aan haar onderbeen. Enkele weken later moest haar onderbeen zelfs geamputeerd worden. Zoon Kurt Kraemer eiste toen uitleg van De Lijn. Maar het vervoersbedrijf liet na het ongeval niet van zich horen. Intussen kwam De Lijn wel met een reactie.

Ongehoord

"Pas nadat ik om uitleg eiste is er een van hun afgevaardigden eens langsgegaan bij mijn mama in revalidatiecentrum KEI in Oostduinkerke", vertelt Kurt, de zoon van Angèle. "Bij het gesprek daar was ikzelf niet aanwezig, maar mijn zus wel. De afgevaardigde van De Lijn zei dat de zaak niet zou onderzocht worden omdat volgens De Lijn de chauffeur van de tram geen schuld treft. Ze seponeren de zaak, geven er geen gevolg aan. De feiten waren voor hen ook gewoon niet zwaar genoeg blijkbaar. Voor De Lijn moet er eerst een dode vallen als ze iets willen onderzoeken. Ik vind dat echt ongehoord. Ik heb al verschillende verhalen gehoord dat De Lijn haar verantwoordelijkheid niet wil opnemen bij een ongeval. We hebben nu besloten om onze advocaat klacht te laten neerleggen met burgerlijke partijstelling tegen De Lijn. We willen dat een rechter op zijn minst de opdracht geeft om de feiten wél te laten onderzoeken. Mijn moeder verloor haar been, is het ons recht te weten hoe dat gebeurde?"

Jammer

De Lijn reageerde kort: "Wij vinden het jammer dat de tegenpartij het zo heeft begrepen, wij hebben nog niet alle gegevens om de zaak af te handelen. We verzamelen nog stukken uit de strafbundel en de medische gegevens."


Intussen werkt Angèle nog steeds verder aan haar revalidatie. "En eigenlijk stelt ze het goed", vervolgt Kurt. "Ze heeft haar draai in revalidatiecentrum KEI wel gevonden. Ze kreeg nu recent een prothese en oefent nu dagelijks om te leren lopen. Vermoedelijk zal ze wel nog een hele poos in het centrum blijven. Maar daarna wil mama sowieso weer alleen gaan wonen. Ze is erg zelfstandig, maar helemaal alleen wonen, zal niet meer mogelijk zijn. We zoeken nu een serviceflat", besluit Kurt.

Angèle Nuytens (79) herstelt op dit moment in revalidatiecentrum KEI. Ze leert lopen met een prothese.
Foto Jelle Houwen Angèle Nuytens (79) herstelt op dit moment in revalidatiecentrum KEI. Ze leert lopen met een prothese.