Twee honden komen om in brand

Indrukwekkend zicht: de brandweer probeert via de brandladder de uitslaande vlammen te doven.
Marc De Roeck Indrukwekkend zicht: de brandweer probeert via de brandladder de uitslaande vlammen te doven.
Niel werd zaterdagmiddag opgeschrikt door een zeer hevige woningbrand in Oud Begijnhof. De vermoedelijk accidentele brand vernietigde de volledige woning en bracht ook schade toe aan de aanpalende panden. De bewoners waren op het ogenblik van de brand niet thuis, maar hun twee honden bleven achter in het vuur.

Een enorme zwarte rookpluim hing zaterdag rond het middaguur over Niel en Schelle. Die was afkomstig van een uitslaande woningbrand in een rijhuis aan Oud Begijnhof in Niel. Verschillende posten van de Brandweerzone Rivierenland werden opgeroepen naar de brand, de manschappen van Niel moesten daarvoor hun jaarlijks mosselfestijn achterlaten.

Rolluiken dicht

"Bij aankomst was de rookontwikkeling al enorm", klinkt het bij adjudant Verelst van brandweer Niel. "Omdat de rolluiken gesloten waren, werd de brand veel te laat opgemerkt. Daardoor hebben we de woning niet meer kunnen redden. We hebben kunnen voorkomen dat de brand oversloeg naar de aanpalende huizen, maar ook daar is roet-, rook- en waterschade." De bewoners van het getroffen huis waren tijdens de brand niet thuis, hun huisdieren wel.

In shock

"We hebben beide honden tijdens de nacontrole gevonden, ze hebben het niet gehaald", klinkt het bij de brandweer. De vrouw des huizes arriveerde terwijl de bluswerken nog bezig waren. Ze werd in shock naar het ziekenhuis vervoerd. "De familie van het getroffen gezin kwam ook ter plaatse", weet burgemeester Tom De Vries (Open Vld).


"Zij hebben het gezin opgevangen in hun eigen woning. Later bekijken we of die oplossing duurzaam is. Zo niet kan er nog steeds een noodwoning via het OCMW geregeld worden." De oorzaak van de brand moet nog onderzocht worden, maar is vermoedelijk accidenteel. (BSB)