Nieuwe uitbaatster voor Den Tighel

NA 15 JAAR IN SPANJE KIEST NANCY (42) VOOR BEKEND DORPSCAFÉ

Nancy Van Cotthem staat vanaf vandaag achter de toog van Den Tighel.
Foto Benoit De Freine Nancy Van Cotthem staat vanaf vandaag achter de toog van Den Tighel.
Het bekende dorpscafé Den Tighel heeft een nieuwe uitbaatster. De 42-jarige Nancy Van Cotthem zal er vanaf vandaag achter de tapkast staan. Een dame met een bijzonder levensverhaal. "Ik heb vijftien jaar in Spanje gewoond, maar wil me nu settelen", zegt ze.

Sinds de vorige uitbaatster twee maanden geleden de boeken neerlegde, werd Den Tighel opengehouden door vrijwilligers. Intussen ging de vzw Ons Huis, die eigenaar is van het café, op zoek naar een opvolger. Dat is uiteindelijk de 42-jarige Nancy Van Cotthem geworden, moeder van een zoon van 13 en een dochter van 16. Ze is zelf de dochter van Etienne Van Cotthem, oprichter van ramen- en deurenzaak EVC in de Matenstraat. Vandaag doet Nancy voor het eerst de deuren van het vernieuwde Den Tighel open.

Meteen al trouwfeest

"Toen ik hier binnenstapte, was ik meteen verliefd op het warme interieur", vertelt ze. "De voorbije weken zijn we druk bezig geweest om de zaak wat op te frissen. We hebben het plafond vernieuwd, de tafels en de bar opgekuist en de muren een nieuw laagje verf gegeven. Het café is klaar voor een nieuw hoofdstuk. Ik heb deze week al een trouwfeest, dus dat wordt meteen al een flinke test. Gelukkig is mijn dochter Maya altijd bereid om in te springen."


Nancy houdt er een bijzonder levensverhaal op na. Ze heeft vijftien jaar in Spanje gewoond, ten zuiden van Alicante. "Ik ben iemand die houdt van nieuwe uitdagingen en avonturen", zegt ze. "Dus ben ik op mijn 25ste naar Spanje verhuisd. Daar heb ik onder meer twee jaar lang een restaurant uitgebaat. In 2000 ben ik er van start gegaan met een van de eerste dvd-verhuurzaken van Spanje, en in 2009 heb ik een winkeltje gehad dat gespecialiseerd was in rubberen badeendjes. Ik had eendjes in de kleuren van allerlei voetbalclubs, van 'Darth Vader' enzovoort. Dat was een enorm succes bij toeristen."

Settelen

Zo'n 2,5 jaar geleden keerde ze samen met haar kinderen terug naar België. "Ik ben een tijdje aan de slag gegaan als bediende, maar daarin voelde ik me te gebonden. Als zelfstandige kan ik mijn creativiteit beter kwijt. Daarom ben ik blij dat ik hier in Den Tighel kan starten. Ik wil me hier settelen."


Den Tighel is een van bekendste dorpscafés van Niel. Het is de thuisbasis van de liberale partij en een heleboel verenigingen, zoals de lokale duivenbond, een biljartvereniging en een wielertoeristenclub. "Het spreekt voor zich dat de verenigingen zeer welkom blijven", zegt Nancy.


"Ik richt me op een breed publiek, van jong tot oud. Ik heb de drankenkaart wat verjongd en uitgebreid met kleine snackjes. De tapbiljart die hier vroeger stond, is weg. Maar we hebben wel darts, een tafelvoetbal en een gewone biljart. Verder wil ik in de zaak een trolley zetten met gezelschapsspelletjes, zoals 'Vier op een rij', 'Monopoly' en 'Zeeslag'. En hier en daar zal je ook nog een rubberen eendje zien opduiken, als een herinnering aan mijn tijd in Spanje. (lacht)"


Vandaag is Den Tighel geopend vanaf 8.30 uur. De rest van de week is het café geopend vanaf 10.30 uur.