Gemeente wil oudste gebouw redden

Het Spaans Toreke is na jaren van verwaarlozing helemaal overwoekerd.
Foto Wikipedia Het Spaans Toreke is na jaren van verwaarlozing helemaal overwoekerd.
Het gemeentebestuur wil het Spaans Toreke, het oudste gebouw van Niel, laten opknappen. Daarvoor is wel nog een overeenkomst nodig met de eigenaar.

Het Spaans Toreke werd in de zestiende eeuw, tijdens de Tachtigjarige Oorlog, gebouwd door de Spaanse soldaten als schuilplaats voor de bevolking. Het gebouw bevindt zich op een heuveltje in de Kasteelgang en behoort al jaren tot privé-eigendom. Nu wil het gemeentebestuur zich inzetten om het stukje Niels erfgoed, dat de laatste paar jaren flink werd verwaarloosd, in stand te houden.


"Er zijn twee mogelijkheden", zegt burgemeester Tom De Vries (Open Vld). "De heropbouw van het Spaans Toreke of de instandhouding. Omdat de eerste optie zo'n 500.000 euro kost en de laatste ongeveer 100.000 euro, is de keuze wat ons betreft snel gemaakt. Het gaat om een groot bedrag, maar zeker niet onoverkomelijk. We willen absoluut vermijden dat het Toreke voor altijd verloren zou gaan."

Akkoord met eigenaar

Voorwaarde is dat er wel een akkoord moet worden gesloten met de eigenaar. "We willen binnenkort met hem gaan samenzitten om eens te horen naar zijn visie. Ik denk dat we zeker een formule moeten kunnen vinden waar zowel de gemeente als de eigenaar achter staan", aldus de burgemeester. (BCOR)