Carl wil sigarettenpeuken bannen uit straatbeeld: “Het duurt twaalf jaar voor een peuk in de natuur vergaat”

Nielenaar Carl Boeckx wil sigarettenpeuken bannen uit het straatbeeld.
Benoit De Freine Nielenaar Carl Boeckx wil sigarettenpeuken bannen uit het straatbeeld.
De Nielse Antisluikstort Fangroep, een groep van mensen die sluikstorten in Niel wil aanpakken, laat opnieuw van zich horen. Met een affichecampagne hopen de leden het aantal sigarettenpeuken in het straatbeeld terug te dringen.

Wie het Nielse handelscentrum bezoekt, heeft ze mogelijk al zien hangen: de affiches met daarop de niet mis te verstane boodschap ‘Niel, peukenvrije gemeente’. Al dertig handelaars ondersteunen de oproep van de Nielse Antisluikstort Fangroep om het aantal sigarettenpeuken op straat terug te dringen. “Sinds de groep bijna vier jaar geleden van start is gegaan, is er al veel veranderd in het zwerfvuilbeleid van de gemeente”, zegt Carl Boeckx (63). “Sluikstorten worden nu meer opgehaald dan vroeger, onder andere door de zogenaamde witte tornado’s. Maar het aantal sigarettenpeuken op straat blijft een groot probleem. Cafés en handelaars vinden iedere dag  peuken voor hun deur. Dat willen we met deze affiches een halt toeroepen. Peuken zijn klein, maar zijn minder onschuldig dan we denken. Het duurt tot twaalf jaar voor een peuk in de natuur vergaat. In die tijd kan één sigaret tot driehonderd liter water vervuilen.”

Boeckx organiseert de sensibiliseringsactie op eigen houtje: hij heeft de affiches zelf ontworpen, drukt ze zelf af en klopt zelf bij de handelaars aan om hen voor  de actie warm te maken. “Het is fijn om te zien dat er ondertussen al zoveel cafés en handelaars mee op de kar zijn gesprongen. We hopen dat ze de affiches tot de jaarmarktperiode volgend jaar laten hangen. Dan hopen we de actie naar een hoogtepunt te tillen. Ondertussen kunnen winkels, verenigingen en scholen die een affiche willen, steeds contact opnemen.” 

Carl is te bereiken op 0471/40.15.96.

Carl Boeckx met zijn affiche.
Benoit De Freine Carl Boeckx met zijn affiche.5 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • gustaaf Van Bever

  Is dat al lang niet overal verboden???

 • Marc Saerens

  Iedereen heeft de mond vol over hoe slecht het wel is in andere werelddelen zoals bv. Amerika, China, Azië, wel, dit zijn veruit de properste continenten. Daar vindt je zelfs geen peuk, snoepresten of wat dan ook op straat. Als je betrapt word om maar een papiertje op de stoep te werpen, wordt je daar direct op aangesproken door de bewoners, hier moet je opletten dat je niet in elkaar geslagen wordt !!!

 • Marcus Camps

  Sigarettenpeuken, tja ... doe er in één keer ook maar kauwgom bij. Voor het laatste zelfs best een verbod van verkoop, want het is toch hopeloos anders. De boetes zijn er, nu nog gewoon toepassen.

 • Tom Vandesmal

  Rookt ge binnen ist miserie, rookt ge buiten ist miserie. Bende bleiters.

 • george smith

  plaats vuilbakken