"Met complimenten van de stadsdichter"

STUDENTE (27) BRENGT EERSTE POËZIEBUNDEL UIT

Shari Van Goethem met haar eerste gedichtenbundel.
Ben Conaerts Shari Van Goethem met haar eerste gedichtenbundel.
Shari Van Goethem (27) is volop bezig naam te maken met haar gedichten. Haar eerste bundel, 'Een man begraaft een boom', kan op lof rekenen van onder meer voormalig Antwerps stadsdichter Peter Holvoet-Hanssen. "Poëzie laat je toe het onzegbare onder woorden te brengen."

Wie regelmatig gaat wandelen langs de Rupel in Niel, is mogelijk al met het werk van Shari Van Goethem bekend. Een van haar gedichten, 'De zon legt zich op mijn gigantische waterbed', staat daar sinds vorig jaar te lezen op een poëziepaneel. Verder mocht de Nielse haar gedichten voordragen in het Sportpaleis en verscheen haar werk al in verschillende literaire tijdschriften. En sinds kort is er dus ook 'Een man begraaft een boom', haar eerste dichtbundel, die op lof kan rekenen van dichteres Lies Van Gasse en Peter Holvoet-Hanssen, van 2010 tot 2012 nog stadsdichter van Antwerpen. "De positieve reacties doen natuurlijk deugd", reageert Shari. "Mijn grootste vrees was dat het boek onopgemerkt zou verdwijnen."

Meteen prijs

Shari schreef de gedichten voor 'Een man begraaft een boom' in een jaar tijd. "Het was een vrij intensieve periode", blikt ze terug. "Ik moest het schrijven combineren met mijn studie Filosofie en met mijn werk als educatief medewerker bij Ziekenzorg. Het boek is eigenlijk een verzameling van afzonderlijke gedichten die één verhaal vertellen, over de complexe relaties in een gezin. Ik heb het geluk gehad dat de eerste uitgeverij waar ik mijn gedichten naartoe stuurde, het meteen zag zitten om ze uit te geven. Het was al heel lang mijn droom om een gedicht te publiceren, maar nu is er dus ineens een hele bundel, die er bovendien precies zo uitziet als ik voor ogen had."


De gedichten van Shari laten zich kenmerken door een eenvoudige maar beeldrijke taal. "Het mooie aan poëzie is dat het je toelaat om het onzegbare onder woorden te brengen. Sommige gevoelens kan je heel moeilijk verwoorden. Dan is poëzie een heel dankbaar een genre. Het is voor mij iets heel natuurlijks om me uit te drukken in gedichten. Ik schreef vroeger dagboeken en ben daarin eigenlijk vanzelf overgeschakeld op poëzie. Wat wel veranderd is, is de inhoud. In het begin wou ik een boodschap meegeven. Nu ga ik meer in mezelf op zoek en ga ik met mijn eigen verbeelding aan de slag. Ik ben heel benieuwd om te zien waar die verbeelding me nog meer naartoe zal leiden."


'Een man begraaft een boom' is verschenen bij uitgeverij Vrijdag en kost 15 euro.