Opnames Zaak: De Zutter gestart

FILM OVER BEERNEMSE MOORD WORDT DEELS GEDRAAID IN MEETJESLAND

In de velden aan Schoonberg in Aalter werden gisteren scènes gedraaid voor 'Zaak: De Zutter', een film over de Beernemse moord op Hector De Zutter halfweg de jaren 20.
Benny Proot In de velden aan Schoonberg in Aalter werden gisteren scènes gedraaid voor 'Zaak: De Zutter', een film over de Beernemse moord op Hector De Zutter halfweg de jaren 20.
De opnames van 'Zaak: De Zutter', de film over de Beernemse moord op Hector De Zutter, zijn gestart. Gisteren werd er gedraaid in de velden aan Schoonberg in Aalter. "Dit is een belangrijke locatie. Het is de buitenlocatie voor het huis van de familie De Zutter", zegt Katrien Ryserhove uit Merendree die het boek schreef waarop de film gebaseerd is. Eerder waren er ook al opnames in Maldegem.

In 47 draaidagen wordt de film, die de vierde Beernemse moord belicht, ingeblikt. "We zijn gisteren (dinsdag, red.) gestart in Maldegem aan het Stoomcentrum", vertelt producer en scenariste Katrien Ryserhove. "We wilden een oude trein in beeld hebben en dat vind je niet zo direct hier in de buurt. Daarna zijn we naar Schoonberg in Aalter gekomen en hebben we opnames gedaan met paard en kar. De man die de kar en het paard moest besturen, had dat nog nooit gedaan. Maar het was gelukkig een lief paard, dus die scène is goed gelukt. Vanmorgen (gisterenmorgen, red.) zijn we terug in Schoonberg omdat dit een belangrijke locatie is. Dit is de buitenlocatie voor Goed van den Bogaerde, het huis van de familie De Zutter. Voor de binnenscènes filmen we in de hoeve in Beernem zelf, maar we zochten een buitenkant die matcht. In Beernem staan buxushagen en het plaatje moest kloppen. Bovendien was het moeilijk om daar de buitenopnames te doen omdat er veel lawaai is van de snelweg."

Alle acteurs waren in oude klederdracht, want de film speelt zich af in het jaar 1926.
Benny Proot Alle acteurs waren in oude klederdracht, want de film speelt zich af in het jaar 1926.

70 acteurs

"De bedoeling was om de film in te blikken in veertig draaidagen, maar we zitten al aan 47 dagen", vertelt Katrien. "Het wordt zeer zwaar. Een 70-tal acteurs werkt mee aan de film. Van grote rollen tot kleine rolletjes en edelfiguratie. Daarnaast zijn er figuranten voor massascènes in de kerk en tijdens de bedevaart. Dat loopt dan op tot een 100 à 150 mensen die er moeten zijn."

Katrien Ryserhove uit Merendree is de producer van de film en schreef het boek waarop de film gebaseerd is.
Benny Proot Katrien Ryserhove uit Merendree is de producer van de film en schreef het boek waarop de film gebaseerd is.

Twee regisseurs

Actrice Ingrid De Vos regisseert samen met Emmanuel De Coster Zaak: De Zutter. "Die combinatie is schitterend. Emmanuel is beeldregisseur en heeft een zeer goed oog voor de positie waaruit gefilmd wordt. Ingrid kan de acteurs de emoties laten overbrengen die nodig zijn. Met ons drie zijn we een perfect team", zegt Katrien. De Gentse actrice Katrijn Govaert vertolkt de hoofdrol en kruipt in de huid van Julienne De Zutter, de zus van het slachtoffer. "Ik heb al kortfilms gedaan, maar nog nooit een langspeelfilm", vertelt de hoofdrolspeelster. "Het is belangrijk om mee te evolueren met je personage. Julienne heeft een heel fel karakter, feller dan ik. Al sloeg ik op de auditie wel een stoel kapot."

Katrijn Govaert speelt de hoofdrol en is Julienne De Zutter, de zus van het slachtoffer.
Benny Proot Katrijn Govaert speelt de hoofdrol en is Julienne De Zutter, de zus van het slachtoffer.

Geen steun

Er is ook minder goed nieuws voor het project. Zaak: De Zutter krijgt geen steun van Vlaams Audiovisueel Fonds. "Als reden zeggen ze dat we te ambitieus zijn", zegt Katrien Ryserhove. "Volgens het fonds is het niet mogelijk om met zo'n beperkte middelen een film te draaien. Wij zijn aan het bewijzen dat het wel kan. Heel veel mensen werken gratis én vol enthousiasme mee. Zij leveren enorm veel materiaal en werkuren. Wij staan op het niveau van een professioneel productiehuis. Ik heb al voor honderdduizenden euro's aan sponsoring in natura en werkuren gekregen. Dankzij alle medewerkers gaat het lukken. Figuranten en veel acteurs doen vrijwillig mee. Enkel de beroepsmensen die ervan leven, kan ik betalen. Alle anderen staan hier vrijwillig van 's morgens tot 's avonds. Ze geloven in het project. Als we 's middags op restaurant gaan, doen restauranthouders een procentje van de prijs. Er zijn ook vleeshandelaren die gratis vlees geven. Mensen brengen zelf materiaal mee dat nodig is om het decor te bouwen. De kostuumdames hebben ook enorm genaaid en gewerkt. Ik moet bijna niks huren. Via ons steunfonds zamelden we ook al zo'n 4.500 euro in."

Bioscoop

Als alles meezit, zouden de draaidagen eind april achter de rug moeten zijn. "We hopen dat onze film straks overal in de bioscopen speelt. Het is zo druk geweest dat ik op dat vlak nog allerlei contacten moet leggen als de draaidagen voorbij zijn. We willen met de beelden bewijzen dat het echt een fantastische, professionele film is", besluit Katrien. Meer info over het project staat op de website www.zaakdezutter.be.