Heemkundige Kring verklaart alle Nevelse straatnamen

De kaftfoto toont de vroegere Tieltstraat. De Sint-Jansstraat was de hoofdstraat van Nevele. Ze liep vanaf de grens met Vosselare tot aan Kerrebroek. Later werd ze opgesplitst in vier: Lange Munt, Korte Munt, Markt en Tieltstraat. Die laatste is nu Cyriel Buyssestraat (sinds 1959).
Erfgoedcentrum Land van Nevele. De kaftfoto toont de vroegere Tieltstraat. De Sint-Jansstraat was de hoofdstraat van Nevele. Ze liep vanaf de grens met Vosselare tot aan Kerrebroek. Later werd ze opgesplitst in vier: Lange Munt, Korte Munt, Markt en Tieltstraat. Die laatste is nu Cyriel Buyssestraat (sinds 1959).
Altijd al willen weten waarom sommige straten in Nevele vreemde namen zoals Dopershoek of Breemeerswegel dragen? Dan moet je zeker de nieuwste uitgave de heemkundige kring Het Land van Nevele lezen. Erevoorzitter Jan Luyssaert heeft jarenlang gezocht naar de verklaring achter alle straatnamen in Hansbeke, Poesele, Nevele, Merendree, Landegem en Vosselare.

Jan Luyssaert over zijn straatnamenlijst: “Vanaf 1 januari 1977 werden de gemeenten Hansbeke, Landegem, Merendree, Nevele, Poesele en Vosselare samengevoegd tot de nieuwe gemeente Nevele. Bij die fusie doken enkele straatnamen op die dubbel werden gebruikt en die door een nieuwe naam werden vervangen. Na 1977 werden in de verscheidene deelgemeenten nieuwe straten en verkavelingen aangelegd en die vroegen ook een nieuwe naam. Vele voet- en veldwegen werden voor het wandelend publiek opengesteld als trage wegen en hebben ook een naam gekregen. En op 1 januari 2019 fuseren Deinze en Nevele met als gevolg alweer dubbele straatnamen die moesten gewijzigd worden. In dit overzicht geven we een verklaring van alle huidige straatnamen en van de namen die vanaf 1 januari 2019 in gebruik zullen zijn.”

Wie voor het eerst 20 euro stort op het rekeningnummer BE69 0013 9516 8578 van de vzw Heemkundige Kring “Het Land van Nevele” wordt lid/abonnee voor 2019 en krijgt het tijdschrift met de straatnamen als extraatje ter kennismaking. Meer info via www.facebook.com/landvannevele.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.