Derek viert jubileum met nieuwe plaat

HANSBEKENAAR STELT CD 'ONDER DE WOLKEN' VOOR IN OUD STATIONSGEBOUW

Zanger-gitarist Derek bij het station van Hansbeke, waar hij op 6 november zijn jongste plaat 'Onder de wolken' voorstelt.
GRG Zanger-gitarist Derek bij het station van Hansbeke, waar hij op 6 november zijn jongste plaat 'Onder de wolken' voorstelt.
Al 25 jaar maakt Derek - het alter ego van Dirk Dhaenens - de podia in Vlaanderen onveilig. Zijn jongste plaat 'Onder de wolken' stelt de Hansbekenaar op donderdag 6 november voor in het oude stationsgebouw, onder het goedkeurend oog van Johan Verminnen. "Ik voel me hier in Hansbeke thuis, dit is een dorp dat lééft", zegt de zanger.

25 jaar muzikale carrière en album nummer 20: Derek heeft heel wat te vieren. Op 6 november stelt de zanger-gitarist om 19 uur 'Onder de wolken' voor in het stationsgebouw in zijn eigenste Hansbeke. Een week later gaat op 13 november de jubileumtoer in première in CC Stroming in Evergem. "Van rock&roll in de beginjaren ben ik blijven evolueren: aanvankelijk zong ik in het Engels, nadien kwam het Franse chanson en nog later kleinkunst in het Nederlands. De nieuwe cd is een synthese van alles wat ik al heb gemaakt. Het resultaat is een combinatie van rock, kleinkunst, jazz en popmuziek."


De roots van Dirk Dhaenens liggen in Gavere, maar intussen is Hansbeke al bijna tien jaar zijn uitvalsbasis. "Ik voel me hier thuis. Destijds zijn we van Gent voor de kinderen naar 'den buiten' verhuisd, maar het heeft me deugd gedaan. Creatief zijn doe je op je eentje en dat kan hier perfect. Hansbeke is een kleine gemeenschap, maar wel een dorp dat lééft. In Gent heeft elk café zijn eigen publiek, hier niet: op café kom je iedereen tegen. Op cultureel vlak valt hier toch ook één en ander te beleven. Ik speelde al een aantal keren in Arscene en die concerten trekken aardig wat volk."

'Partizan' van de Hansbeekse fotograaf Koen Degroote is het coverbeeld voor de nieuwe cd van Derek.
Repro GRG 'Partizan' van de Hansbeekse fotograaf Koen Degroote is het coverbeeld voor de nieuwe cd van Derek.

Johan Verminnen

Dat de primeur van de nieuwe plaat voor Hansbeke is, hoeft dan ook niet te verwonderen. In de voormalige wachtzaal van het stationsgebouw wacht het publiek een miniconcert en een videoclip. Die andere bekende Hansbekenaar Johan Verminnen verzorgt de inleiding. "We zijn dorpsgenoten en muzikanten dus we lopen elkaar regelmatig tegen het lijf, zowel op café als in de muziekscene", zegt Derek.


En het Hansbekegehalte blijft stijgen, want ook de hoes van de plaat is van lokale makelij. Koen Degroote - net terug van een fietsreis naar Vladivostok - maakte in Albanië een foto die Dereks oog trok. "Een monumentaal beeld van een partizaan die onder de wolken staat, treffender kon niet." Koen Degroote en zijn vrouw Laura Bracke geven na de cd-voorstelling ook een preview van hun fietsexpeditie.


En Derek? Die blijft ook na 25 jaar vooruit kijken. "Er mag gerust nog eens 25 jaar bij. Of ik in het Nederlands blijf zingen? Wie weet, ik ben al dikwijls van richting veranderd. Het publiek blijft gelukkig volgen. Ik ben eerder een cultfiguur dan bekend bij het grote publiek, maar dat is logisch als je niet veel op radio of tv komt", zegt Derek.

Opvolging

Intussen treedt ook zoon Vito Dhaenens (18) in de voetsporen van zijn vader. "Alle muzikale thema's die ik in huis liep te fluiten, kregen vaste vorm aan de piano waar Vito me ter hulp kwam. Daarom heb ik hem ook als pianist meegenomen naar de opnamestudio. Vito gaat nu ook meespelen in de band en hij heeft de nummers voor de toer samengesteld. Samen met mijn zoon op het podium staan, geeft me een warm gevoel", besluit de zanger.