Crash op E40 eist zware tol

Vrouw overleden en kind kritiek door vrachtwagen die inrijdt op staart van file

VKO Nevele - de rijbaan is volledig versperd
Wouter Spillebeen VKO Nevele - de rijbaan is volledig versperd
Een dode en drie gewonden waarvan een negenjarig kind in kritieke toestand verkeert: dat is de zware balans nadat zondagmiddag een vrachtwagenchauffeur op een file inreed op de E40 in Nevele. De trucker, die reed voor een Fins transportbedrijf, is opgepakt en ondervraagd. Het parket onderzoekt hoe het ongeval kon gebeuren.

Rond 12.50 uur was op de snelweg ter hoogte van Nevele een file ontstaan in de richting van Oostende. Door het vele zondagse verkeer naar de kust werd het voor de wegenwerken in Aalter te druk. Een vrachtwagenchauffeur die ook in de richting van de kust reed, zag de stilstaade wagens te laat en reed er achteraan op in.

Bij de enorme klap raakten in totaal drie voertuigen betrokken. In de eerste wagen die door de vrachtwagen geraakt werd, die achteraan stond in de file, zat een 59-jarige vrouw uit Aalter. Zij overleefde de zware crash niet. In de tweede auto zat een negenjarig meisje uit Waasmunster, dat met levensbedreigende verwondingen werd overgebracht naar het ziekenhuis. De twee andere inzittenden van de tweede auto raakten lichtgewond.

VKO Nevele - De vrachtwagen die op de file inreed
Wouter Spillebeen VKO Nevele - De vrachtwagen die op de file inreed

De trucker is een 55-jarige man uit Finland. Hij werd na het ongeval meteen gearresteerd en ondervraagd met bijstand van een tolk. Zijn rijbewijs is onmiddellijk ingetrokken. Hij zal zich later nog voor de rechter moeten verantwoorden.

De E40 was in de richting van de kust volledig versperd. Daardoor ontstond onmiddellijk een lange file tot ter hoogte van Drongen. De wegpolitie liet wagens daar afrijden en een omleiding volgen naar de kust via de E34. Wie in de file stond, moest nog enkele uren wachten.

Om de snelweg zo snel mogelijk weer te kunnen vrijgeven, besloten de hulpdiensten om het lichaam van de overleden vrouw niet op de plaats van het ongeval uit haar voertuig te halen. Het wrak van de wagen werd in zijn geheel overgebracht naar het terrein van takelaar Garage D’Haenens, waar de brandweer en de politie in alle discretie het lichaam uit het zwaar verwrongen voertuig konden ontzetten. De verkeersdeskundige van het parket kwam ter plaatse om de nodige vaststellingen te doen en intussen werden de beschadigde wagens en de vrachtwagen van de aanrijder weggetakeld.

VKO Nevele - lange file in Nevele
Wouter Spillebeen VKO Nevele - lange file in Nevele

Om 15.10 uur werd de linkerrijstrook vrijgegeven en pas rond 15.45 uur was de rijbaan weer volledig vrij. De file loste daarna langzaam op. In de richting van Gent ontstond rijdens de takeling een kijkfile en op de wegen rond de snelweg, waar het verkeer werd omgeleid, was het ook aanschuiven.

Hoe de kop-staartaanrijding kon gebeuren is tot nu toe onduidelijk. Het parket voert een onderzoek naar de precieze omstandigheden. Vermoedelijk was de vrachtwagenchauffeur onoplettend. 

VKO Nevele - staart van de file in Drongen
Wouter Spillebeen VKO Nevele - staart van de file in Drongen1 reactie

Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie
Door het plaatsten van een reactie, ga je akkoord met de gedragsregels


  • Cindy De Nutte

    Er zouden geen vrachtwagens meer mogen rijden in het weekend op de snelwegen .