Afscheid van een station

BIDPRENTJE BLIJVENDE HERINNERING AAN GESLOOPT GEBOUW

Na 93 jaar wordt het station gesloopt.
GRG Na 93 jaar wordt het station gesloopt.
Elk op hun manier namen de inwoners van Hansbeke dit weekend afscheid van hun station. Het statige gebouw uit 1923 is gesloopt. "Tot een hoop vol stenen weergekeerd", vat Koen Degroote het samen. Hij maakte een bidprentje voor het station.

Zaterdagochtend om 2 uur brulden de bulldozers voor het eerst, gevolgd door het gekraak van hout en het geraas van neerstortend puin. Onder al dat machinaal geweld bezwijkt het stationsgebouw, langzaam maar zeker. 93 jaar lang was het een ijkpunt in het hart van het dorp en de hele nacht door is het een gaan en komen van Hansbekenaren die de doodsstrijd van hun station komen gadeslaan. Ook de rest van het weekend hebben de sloopwerken heel wat bekijks.


"De duiven waren de laatsten om te vertrekken. Nu zitten ze daar aan de overzijde op de nok van een dak. Ze lijken nog niet goed te bevatten wat er aan het gebeuren is", wijst Koen Degroote. Hij deelde de laatste tien jaar het station met de duiven: de ene in het woongedeelte, de anderen op en onder het dak. De afgelopen jaren voerde de fotograaf en kunstenaar het verzet aan tegen de sloop van het station. "Dit gebouw was meer dan een hoop mooi gestapelde bakstenen. Het station was het gezicht van Hansbeke", vertelt hij. "Later zullen we het als een breuklijn zien: de tijd toen het station er nog was, en de tijd erna. Ik wil erbij zijn nu het einde nabij is. Voor mij blijft dit een plek met heel wat mooie herinneringen, gelukkig maar."


Koen wierp zich op als de begrafenisondernemer van dienst. "Ik heb een bidprentje gemaakt met een foto en de originele bouwtekening van het station. Aan de andere kant staat een gelegenheidsgedicht dat ik schreef. Wie bij de offerande een kleine bijdrage levert, krijgt een bidprentje mee naar huis." Voor sommigen volstaat het kleinood niet, zij willen een baksteen meenemen als souvenir. De arbeiders doen er niet moeilijk over. Wie het vraagt krijgt een stukje station mee naar huis. Net voor de eigenlijke sloop werden een aantal karakteristieke bouwelementen ontmanteld, zoals keramiektegels met het opschrift Hansbeke. "Het zou toch mooi zijn om aan de nieuwe stopplaats die er komt een kapel op te richten, gemaakt uit overblijfselen van het station", droomt Degroote luidop.


Ondertussen draaien de arbeiders dubbele shiften. En ook aan de overzijde in café 't Pestelijntje maken ze overuren. "We zijn de hele nacht opengebleven. Het hele dorp komt een kijkje nemen, en de arbeiders zijn blij dat ze hier een hapje kunnen eten en iets warm drinken."


Iedereen wil het station nog snel fotograferen. Ook Frank Langeraert, medewerker bij dorpskrant Vlakaf. "Weet je dat dit gebouw een ontwerp was van architect August De Smet? Er waren drie identieke stationsg: Hansbeke, Drongen en Eine. Nu blijft enkel Eine nog over, daar maakten ze een bankkantoor van het station."

De tekst op het bidprentje voor Hansbekestation.
GRG De tekst op het bidprentje voor Hansbekestation.
Koen Degroote, met offerandeblok, vraagt een kleine bijdrage te droppen voor het bidprentje dat hij ontwierp.
GRG Koen Degroote, met offerandeblok, vraagt een kleine bijdrage te droppen voor het bidprentje dat hij ontwierp.