"Unieke kans om veel bij te leren"

JONGE CHEFS IN SPE WILLEN VOOR VLAANDEREN NAAR WK KOKEN

Laurence De Smet (tweede van links) en Marie Maeyens (zesde van links) samen met de andere kandidaten.
Foto Lukas Laurence De Smet (tweede van links) en Marie Maeyens (zesde van links) samen met de andere kandidaten.
Laurence De Smet (17) uit Olsene en Marie Maeyens (18) uit Nevele zijn twee van de 21 jonge chefs die strijden voor de eer om Vlaanderen te vertegenwoordigen bij de Young Chefs Culinary World Cup, het 'WK Koken'. "Dit is een unieke kans om veel bij te leren", vindt Laurence.

Ons land is voor de eerste maal ooit geselecteerd om deel te nemen aan de prestigieuze Young Chefs Culinary World Cup. Het 'WK Koken' wordt in november 2018 georganiseerd in Luxemburg. De hotelscholen uit Vlaanderen en Brussel hebben nu hun beste leerlingen en jong-afgestudeerden afgevaardigd om te strijden voor een plaatsje in het achtkoppige team dat ons land zal vertegenwoordigen.


In Olsene en Nevele werd gejuicht, want twee jonge chefs in wording mogen hun kans wagen in de wedstrijd. Laurence De Smet uit Olsene is 17 jaar en start een specialisatiejaar in Ter Duinen in Koksijde, Marie Maeyens uit Nevele is 18 jaar en gaat naar Ter Groene Poorte in Brugge. "Ik ben geselecteerd door een leerkracht, al heb ik geen flauw idee waarom ze mij gekozen hebben", lacht Marie. "Het is wennen, maar natuurlijk is het een eer. Ik ben vooral gek op borden dresseren en maak heel graag nagerechten."


Ook voor Laurence was de selectie een leuke verrassing. "'Bondscoach' Jo Nelissen vroeg of ik bij het team wilde. Ik heb de wedstrijd eerst even moeten googelen en erover nagedacht vooraleer ik toezegde. Dit is een unieke kans om veel bij te leren. Koken is alles voor mij en ik wist al heel vroeg dat ik naar de hotelschool wilde. Toen ik in het vierde leerjaar zat, ging ik al bij mijn tante in de slagerij helpen." Die 'goesting' is er nog altijd. "Ik wil elke dag achter de potten staan en een eigen restaurant is mijn grote droom."

Peter en Sergio

Net zoals veel leeftijdsgenoten hebben ook Laurence en Marie een idool, uiteraard uit de restaurantwereld. "Mijn grote voorbeeld is Peter Goossens", vertelt Laurence. "Ik heb stage gelopen in het Hof van Cleve en bewonder hem enorm. De manier waarop hij van een resem ingrediënten echt één gerecht kan maken, is ongelooflijk." Marie heeft dan weer een boontje voor de Nederlandse topchef Sergio Herman. "Ik hoop hem ooit eens te kunnen ontmoeten. Vooral de manier waarop hij gerechten decoreert, vind ik inspirerend."


Tijdens de Young Chefs Culinary World Cup zal ons land het in november 2018 opnemen tegen Oostenrijk, Canada, Denemarken, Engeland, Duitsland, Hongkong, Luxemburg, Noorwegen, Slovakije, Zuid-Korea, Zweden, Zwitserland, Thailand en de Verenigde Arabische Emiraten. De wedstrijd bestaat uit twee delen: het bereiden van een driegangenmenu voor zeventig personen en een gastronomisch buffet voor twaalf personen.