Meteen absolute meerderheid in fusiegemeente?

DE LAATSTE STAND VAN ZAKEN PELT

Frank Smeets, lijsttrekker bij CD&V
Mine Dalemans Frank Smeets, lijsttrekker bij CD&V
Frank Smeets, tussen 1993 en 2000 burgemeester van Neerpelt, werd als lijsttrekker bij het machtige CD&V aangeduid. Dat leek op een compromis tussen beide burgemeesters Raf Drieskens (Neerpelt) en Jaak Fransen (Overpelt). Omdat men in een fusiegemeente vanaf 0 begint, hopen alle partijen op een plaatsje in de meerderheid, maar misschien heeft CD&V niemand nodig.

Pelt begint schuldenvrij, wat aangenaam werken wordt voor de allereerste bestuursploeg van de fusiegemeente. Niet dat de gemeente echt zal willen groeien, maar het wil wel aantrekkelijk blijven voor jongeren met een gezonde economie en natuur en aandacht voor de deelgemeenten. Enkele goede initiatieven, met 'Neerpelt bezwijkt' als schoolvoorbeeld, zullen ook in Pelt verder kunnen bestaan, zodat jongeren en deelgemeenten niet vergeten worden. Tot de uitdagingen behoren onder meer het nieuwe Marktplein in Neerpelt en het aantrekken van toeristen.

Omleidingsweg

Het grootste discussiepunt blijft echter mobiliteit en meer bepaald de doortocht Neerpelt-Overpelt via de Heerstraat. Dit is erg problematisch en zal door de grote retailers in Overpelt zeker niet beter worden. Een omleidingsweg staat al jaren ter discussie. Doordat De Holen worden beschermd als cultuurhistorisch landschap kregen de plannen een dreun. Groen benadrukte al dat het wel voorstander is van een omleidingsweg volgens een verkort tracé. Momenteel wordt de situatie opnieuw onderzocht.

Behalve dat Smeets naar alle waarschijnlijkheid de eerste burgemeester van Pelt wordt, is de politieke situatie na de verkiezingen moeilijk in te schatten. In Neerpelt had CD&V de absolute meerderheid met 13 op 25 zetels. In Overpelt lag dat met 10 op 23 zetels anders en werd er een meerderheid met sp.a-Groen gevormd. CD&V hoopt wellicht om in Pelt ook een absolute meerderheid te vormen en zag hoe de andere partijen bij de fusie meer problemen kenden dan zij.

Bij N-VA kon een hele groep Overpeltse leden zich niet vinden in de beslissingen van de partij. De vertrekkers vonden grotendeels onderdak bij de nieuwe partij TIP (Thuis In Pelt), getrokken door provincieraadslid Bianca Maas. Frank Seutens is lijsttrekker bij N-VA. Sp.a en Groen vormen niet langer een kartel zoals in Overpelt. Wel vond de s.pa een nieuwe partner bij de Open Vld en samen vormen ze de beweging 'Samen Pelt', waar Marc Geerts uiteindelijk als kopman werd aangeduid. Groen doet het solo onder aanvoering van de ambitieuze Katrijn Conjaerts en er is ook nog Lijst Vissers, aangevoerd door oud-Vlaams volksvertegenwoordiger voor Vlaams Belang Linda Vissers. Zij lijkt het minste kans te hebben op een plekje in de meerderheid, maar het is moeilijk in te schatten voor wie CD&V - als het nodig is - wel zal kiezen. 

De partijen doorgelicht:

N-VA:

Frank Seutens staat garant voor een heel aantal stemmen en wordt nu logischerwijze opnieuw als lijsttrekker uitgespeeld. Kim Strzebonski staat net als zes jaar geleden in Neerpelt op de tweede plaats. Opvallend is ook het politiek debuut van Benny Bax op plaats vijftien. In een vorig leven was hij bekend als presentator van het VT4-programma 'De Smaakpolitie'.

CD&V:

Met Raf Drieskens (lijstduwer) en Jaak Fransen (4) staan de twee burgemeesters van Neerpelt en Overpelt op de lijst, die wordt aangevoerd door gedeputeerde Frank Smeets. Ann Van Dorpe deed veel voor de jeugd in Overpelt en staat op de tweede plaats voor de amper 22-jarige Dennis Fransen. Leen Gielen (5) zal ongetwijfeld ook veel stemmen krijgen na haar inspanningen voor onder meer de sportclubs in Neerpelt. Verder op de lijst veel ervaring met onder meer Dirk Vanseggelen (9), Liesbeth Fransen (14), Juul Vrolix (16), Carine Van Gerven (17), Tonny Kauffman (24) en Niels Valkenborgh (26).

Groen:

Katrijn Conjaerts levert provinciaal veel werk voor Groen, maar is ook lijsttrekker in Pelt. Leraar geschiedenis Hans Proost staat op de tweede plaats. De partij kan de lijst van 31 volledig vullen. Voormalig lijsttrekker in Neerpelt Hilde Schuurmans staat nu op plaats zestien.

Samen Pelt:

Niet Patrick Van Baelen maar wel Marc Geerts is uiteindelijk de lijsttrekker van Samen Pelt. Tine Kwanten en scheidsrechter Mo Sbaghi volgen in zijn spoor. Stijn Philippe stapte als frontman van Open Vld Neerpelt in het project en is lijstduwer van de linkerkolom. Gewezen Vlaams volksvertegenwoordiger Gilbert Van Baelen duwt de rechterkolom.

TIP:

Provincieraadslid Bianca Maas is lijsttrekker van de nieuwe partij. Ilse Verhoeven, gemeenteraadslid in Overpelt, zal de lijst duwen. Heel wat volk is afkomstig uit de N-VA van Overpelt. Bart Schepens, één van de drijvende krachten achter TIP, staat op plaats 30.

Lijst Vissers:

Logischerwijze trekt Linda Vissers de partij die haar naam draagt. Een lijst van 31 leden indienen, is net niet gelukt. De zoektocht strandde op 26 leden, met ook Overpelts gemeenteraadslid Jef Van Bree in de rangen.
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.