Gemeente krijgt vijf artistieke 'toegangspoorten'

De letters 'IJzeren Rijn' op de Victoriabrug krijgen later nog ledlampjes die in een rijdende beweging zullen oplichten.
Coenen De letters 'IJzeren Rijn' op de Victoriabrug krijgen later nog ledlampjes die in een rijdende beweging zullen oplichten.
Wie in de toekomst Neerpelt binnenrijdt, zal het geweten hebben. De gemeente zal immers op vijf toegangswegen een artistieke 'toegangspoort' aan brengen. Die moeten bezoekers het gevoel geven dat ze welkom zijn bij het binnenrijden van Neerpelt.

Bij de opmaak van het citymarketingplan werd meermaals geopperd dat het voor bezoekers en mensen die door de gemeente rijden niet altijd duidelijk is wanneer ze Neerpelt binnenkomen. Daarom volgt nu dit initiatief. De gemeente heeft belanghebbenden en betrokkenen mee laten beslissen over het initiatief.


Samen met enkele inwoners en met vzw De Nieuwe Opdrachtgevers, een organisatie die met kunstenaars kunst in opdracht realiseert, werd een lastenboek opgesteld voor een kunstwerk aan de Victoriabrug. Aan de hand daarvan maakte kunstenaar John Körmeling een werk dat vanaf deze week op de Victoriabrug in de Heerstraat hangt. Er werd gekozen om te werken rond het thema van de IJzeren Rijn. Een verwijzing naar het historische traject dat daar liep. De letters zullen ook voorzien worden van ledverlichting. Het is de bedoeling dat die ledlampjes in een rijdende beweging zullen opflitsen, zodat een trein wordt gesymboliseerd.

Officiële opening

Op vrijdag 21 april staat de officiële opening gepland. Daarna zal deze toegangspoort permanent deel uitmaken van het Neerpeltse straatbeeld. Inmiddels zijn ook de ontwikkelingstrajecten voor de overige artistieke 'toegangspoorten' van start gegaan. (BVDH)