Horecazaken meer betrekken bij beleid

STEM 2018 | DIT MOET BETER IN NAZARETH

Volgens de gemeentemonitor is slechts 55% van de inwoners van Nazareth en Eke tevreden over het aanbod aan restaurants en cafés in de gemeente. Ook volgens de oppositiepartijen kan Nazareth wel een horecaboost gebruiken om meer ondernemers naar de dorpskernen te lokken.

"Vanuit de meerderheid zoeken we constant naar mogelijkheden om de plaatselijke handel te ondersteunen", zegt burgemeester Danny Claeys (CD&V). "Daarvoor werken we in de vzw Econa samen met bedrijven en handelaars. Dit is een echt participatiemodel. Samen met de vzw is beslist om een detailhandelsplan op te maken om zo de gepaste maatregelen te detecteren waarmee we de plaatselijke handel kunnen ondersteunen. Op het vlak van de horeca heeft de herinrichting van het Dorp extra terrasmogelijkheden voorzien. Ook is een subsidiereglement goedgekeurd ter subsidiëring van terrassen over geheel de gemeente."

Het terrassenbeleid van de gemeente stootte op kritiek van de oppositie. Daan Vanheel (Open Vld): "We willen ondernemers de vrijheid geven om te ondernemen; verdoken belastingen zoals het terrassenbeleid - dure, verplichte parasols en windschermen - moeten zo snel mogelijk worden afgeschaft. Het vergunningenbeleid voor activiteiten moet ook eenvoudiger. De gemeente zou ook een website en brochure kunnen ontwerpen waarin eet- en drinkgelegenheden in de kijker worden gezet."

"Volgens de gemeentemonitor is slechts 55% van de inwoners tevreden over het aanbod restaurants en eetcafés in de gemeente", zegt Groen-sp.a-lijsttrekker Peter Versnaeyen. "De eetgelegenheden liggen zeer verspreid over het grondgebied. Er is nood aan meer aanbod, dichtbij de dorpskernen. Een eerste stap om de horeca aan te zwengelen is de ondernemers meer te betrekken bij het beleid", gaat Versnaeyen verder. "Regels en reglementen moeten soepeler gehanteerd worden op maat van de ondernemer. Een vaak gehoorde verzuchting is dat beslissingen over vergunningsaanvragen soms erg lang op zich laten wachten. Hier moet het bestuur korter op de bal spelen. Specifieke belastingen zoals de retributie op het verspreiden van drukwerk kunnen we herzien. De toepassing daarvan is nu niet transparant en leidt tot ontevredenheid. Cultuur en middenstand moeten meer met elkaar worden verbonden, zeker bij grote culturele evenementen. Een voorbeeld is de organisatie van de Week van Nazareth." (ASD)

Het Dorp in Nazareth: slechts de helft van de inwoners is tevreden met het aanbod van cafés en eetgelegenheden.
Anthony Statius Het Dorp in Nazareth: slechts de helft van de inwoners is tevreden met het aanbod van cafés en eetgelegenheden.Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.