Helft van gemeentebestuur bezoekt Rwandese scholen

Anne Maes van de vzw Isaro en schepenen Annemie De Gussem, Viviane De Preester en Thomas Van Ongeval op bezoek in Rwanda.
rv Anne Maes van de vzw Isaro en schepenen Annemie De Gussem, Viviane De Preester en Thomas Van Ongeval op bezoek in Rwanda.
De helft van het gemeentebestuur van Nazareth zit momenteel in Rwanda. Schepenen Annemie De Gussem, Viviane De Preester en Thomas Van Ongeval (CD&V) bezoeken er samen met de vzw Isaro enkele projecten die met hulp van de gemeente worden gesteund. De reis werd door de schepenen zelf bekostigd.

In 2002 begon de vzw Isaro met een briefwisselingsproject tussen de leerlingen van twee Nazareense en twee Rwandese lagere scholen. Vier keer per jaar wisselen de kinderen van het vijfde en het zesde leerjaar van de School van Morgen en de Vrije basisschool Nazareth brieven uit met hun schoolgenootjes uit Nyanza.  “Met financiële steun van Nazareth werd er voorzien in extra waterreservoirs, elektriciteit in alle klassen, en schoolmateriaal” zegt Thomas Van Ongeval. “Daarnaast werden secundaire studies van verdienstelijke, maar behoeftige studenten bekostigd. Zo is er Moïse die zich na zijn succesvolle secundaire studies kon inschrijven aan de faculteit Geneeskunde.”

Schepen Annemie De Gussem: “We waren onder de indruk van de vreugde en de dankbaarheid van de kinderen en de leerkrachten. De scholen hebben ons duidelijk laten weten dat het schenken van schoolmateriaal het verschil maakt voor vele gezinnen die met zeer schaarse middelen moeten rondkomen. Want goed onderwijs is een middel om uit de armoede te geraken. Het uitwisselen van brieven tussen onze scholen en scholen in het Zuiden, creëert een echte vriendschapsband tussen de kinderen. Het biedt hen een open blik op de wereld en het doet hen respect krijgen voor andere culturen. Daarom hopen we dat de vzw en de scholen het project ook in de toekomst zullen voortzetten.”
Reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.