Buurt vindt campus te groot en te hoog

HUIDIGE PLANNEN NIEUW COMPLEX MEERMINNE STUITEN OP PROTEST

Buurtbewoner Werner Van Mierlo klaagt over de aanleg van het nieuwe zorgcentrum achter zijn tuin, dat volgens hem veel te groot gaat worden. De huidige gebouwen worden afgebroken.
Benoit De Freine Buurtbewoner Werner Van Mierlo klaagt over de aanleg van het nieuwe zorgcentrum achter zijn tuin, dat volgens hem veel te groot gaat worden. De huidige gebouwen worden afgebroken.
De plannen voor de nieuwe welzijnscampus aan Meerminne in Mortsel stuiten op veel verzet van de buurtbewoners. "Zoals het er nu naar uitziet, wordt het nieuwe complex te groot en te hoog", klinkt het.

Het nieuwe complex moet alle OCMW-diensten samenbrengen: Kind & Gezin, het dienstencentrum, restaurant De Plataan, de dagopvang voor senioren, vier verdiepingen assistentiewoningen en alle administratieve burelen. Die opdracht kreeg architectenbureau HUB uit Antwerpen van het OCMW van Mortsel. "Het plan van de architecten ziet er heel proper uit", benadrukt buurtbewoner Werner Van Mierlo. "En wij buurtbewoners zijn absoluut voorstander van het project. Maar het is gewoonweg te hoog. Hoger dan toegelaten volgens het ruimtelijke uitvoeringsplan (RUP) Ter Linden, waar de welzijnscampus deel van uitmaakt", zegt Van Mierlo, die een open brief aan OCMW-voorzitter Chris De Ridder (CD&V) schreef. "Bovendien zal er volgens de huidige plannen meer grond bebouwd worden dan toegelaten volgens datzelfde plan."


"Dat klopt", reageert OCMW-voorzitter Chris De Ridder (CD&V). "Maar wij hebben een afwijking van het RUP gevraagd bij het Agentschap Ruimte Vlaanderen, zoals wettelijk toegestaan. Zowel voor de hoogte van het gebouw als de nieuwe luifel, die te ver zou uitsteken dan toegestaan. Voor we daarmee verder kunnen wachten we op het advies van Ruimte Vlaanderen, hopelijk hebben we dat ontvangen tegen de OCMW-raad van oktober. In verband met het percentage bebouwde grond is meneer Van Mierlo wat voorbarig. Wanneer we een accurate berekening van de landmeter te pakken hebben, kunnen we ons daar pas over uitspreken. Daarna moeten we de bouwvergunning aanvragen en dan pas kunnen de buurtbewoners officieel hun bezwaren binnen brengen. Wij classificeren de open brief van Van Mierlo op dit moment dus als individuele klacht."

Zo ziet de welzijnscampus aan Meerminne eruit op de huidige plannen.
Sander Bral Zo ziet de welzijnscampus aan Meerminne eruit op de huidige plannen.

Open brief

"Ik ben me ervan bewust dat mijn open brief geen officieel bezwaar is tegen de bouw van het project", reageert Werner. "Maar het OCMW weet maar al te goed dat de buurtbewoners tegen de huidige plannen zijn. Zou het niet veel eenvoudiger zijn dat ze de plannen wijzigen vóór de aanvraag tot bouwvergunning? Als ze moeten wachten op de officiële bezwaren van de buurt, loopt het project weer zoveel vertraging op. Neen, wij steunen het project volledig, maar niet met dit plan. Het is buiten proportie."


Het is niet de eerste klacht tegen de nieuwe welzijnscampus. Vorig jaar liet het actiecomité 'Breekmijnietaf' zich al horen over de plannen van het OCMW. Het comité eist dat de oude gebouwen van Meerminne niet worden afgebroken, zoals nu wel het plan is. "Zo ver gaan wij niet", verduidelijkt Werner. "Wij willen een aanpassing van de plannen. Maar nieuwbouw of renovatie, dat maakt voor ons niet uit."