Doodrijder in beroep tegen jaar effectief

Een 24-jarige automobilist uit Moorslede is in beroep gegaan tegen zijn straf van een jaar effectief voor een dodelijk ongeval. Volgens zijn advocaat heeft de rechter zich laten beïnvloeden door twee andere dossiers rond dodelijke ongevallen.


Simon D. (24) uit Moorslede werd vorig jaar door de Ieperse politierechtbank veroordeeld tot een celstraf van twee jaar, waarvan één jaar effectief voor een dodelijk ongeval. Daarbij kwam op 3 oktober 2013 in de Dadizeelsestraat in Moorslede thuisverpleegster Trees Serbruyns (57) om het leven. Simon D. reed 105 kilometer per uur in een zone 50 en had 1,26 promille alcohol in zijn bloed. "Drankgebruik en overdreven snelheid liggen aan de basis van dit ongeval", vond de politierechter, die een zware straf uitsprak.


Advocaat Frederik Vanden Bogaerde ging in beroep. "We betwisten de feiten, maar de straf is te zwaar", vindt de raadsman. "De nabestaanden van het slachtoffer toonden mildheid voor mijn cliënt, waarom kan de rechtbank dat niet?" Volgens Vanden Bogaerde heeft de rechter zich laten beïnvloeden door twee andere zaken rond dodelijke ongevallen die op dezelfde dag werden gepleit.


"Volgens mij is een effectieve gevangenisstraf voor zo iemand niet op zijn plaats", zegt ook voormalig politie- en vrederechter Jan Nolf. "Je moet weten dat je financieel ook zwaar wordt gestraft. Als je dronken een dodelijk ongeval veroorzaakt, moet je niet rekenen op de verzekering. Meestal hebben die mensen ook een gezins- en een beroepsleven en dat kan in gevaar komen als ze achter de tralies moeten."


Nolf heeft echter ook begrip voor zijn voormalige collega's. "Rechters zijn ook maar mensen en daarom vind ik het goed dat er een beroepsprocedure bestaat. Een tweede opinie kan een ander licht werpen op een zaak. Sommige rechters leggen in eerste aanleg soms zware straffen op als schrikeffect omdat ze weten dat die in beroep kan afgezwakt worden." Vonnis op 5 maart. (CMW)