Burgers helpen vluchtende inbrekers klissen

De raadkamer in Ieper heeft de aanhouding verlengd van een 21-jarige man uit Moorslede die samen met een kompaan verdacht wordt van een inbraak, eerder deze week in de Lindenlaan in Langemark. De man werd gevat na een achtervolging door twee alerte burgers.

Een zelfstandige was dinsdagnamiddag bezig met materiaal in zijn bestelwagen te laden toen hij plots uit de tuin van buurtbewoners twee jonge kerels het voetpad op zag stappen."Ik sloeg er eerst geen acht op, maar toen ze bij me gepasseerd waren, had ik door dat er iets niet pluis was", zegt de 31-jarige man. "Snel sloot ik m'n bestelwagen af en liep hen achterna. Toen ik luidkeels vroeg wat ze aan het doen waren, gooiden ze prompt de kap van hun trui op het hoofd en zetten ze het op een lopen."


De zelfstandige zette onmiddellijk de achtervolging in, samen met een aannemer die in de buurt aan het werk was. "Het duurde even en kostte behoorlijk wat inspanning, maar uiteindelijk konden we samen één van de daders bijbenen", vertelt de man, die tijdens de achtervolging aan de telefoon bleef met de politie. "In de buurt van het tankstation Vanacker, in de Poelkapellestraat, konden we hem klissen, samen met een politieman die ook net ter plaatse was." De Moorsledenaar werd woensdag aangehouden. Zijn kompaan, een 19-jarige uit Houthulst, werd een dag later van z'n vrijheid beroofd. Hij verschijnt komende dinsdag voor de raadkamer en zal allicht ook een maand langer in de cel moeten blijven. De twee inbrekers maakten zich ook schuldig aan inbreuken tegen de drugswetgeving. Wat ze precies hebben buitgemaakt bij de inbraak, is niet duidelijk. (VHS)