Twaalf everzwijnen gedood tijdens tweede jachtoperatie

Jagers maken korte metten met overpopulatie

De jagers met hun buit.
Vanderveken De jagers met hun buit.
Bij de drukjacht in Mol-Postel zijn zondag twaalf everzwijnen doodgeschoten. De dieren veroorzaken in de regio al jaren overlast omwille van hun overpopulatie. Hoewel er vorig jaar tijdens de eerste drukjacht 64 everzwijnen werden doodgeschoten, spreekt men toch van een succes. “In 2017 zijn meer dan 200 everzwijnen gedood, het everzwijnenbestand was dus al uitgedund”, zegt Rudi Van Decraen, voorzitter van de Hubertus Vereniging.

De everzwijnen geven in Mol-Postel al een tijdje problemen. Het everzwijnenbestand is de afgelopen jaren fors gegroeid. De dieren beschadigen regelmatig maïsvelden, aardappelvelden, bietenvelden en de grasteelt van landbouwers. Ook de natuurgebieden sparen ze niet. Daarnaast ontvangt de politie ook regelmatig meldingen van aanrijdingen door auto’s. Om de overpopulatie van de everzwijnen tegen te gaan, organiseerde Agentschap Natuur en Bos, samen met enkele plaatselijke jagers, zondag de eerste grote drukjacht van het jaar in Mol-Postel. Op zaterdag 15 december volgt nog een tweede jacht.

Zo’n 45 jagers namen deel aan de drukjacht. “Tijdens een drukjacht proberen drijvers het wild in de velden en de bossen in beweging te zetten. Zo komen ze voor de geweren van de jagers, die op een vaste locatie postvatten, terecht en kunnen ze geschoten worden”, vertelt Rudi Van Decraen, voorzitter van de Vlaamse jagersvereniging Hubertus. 

“Uiteindelijk werden er twaalf everzwijnen doodgeschoten in een gebied dat onder druk staat voor landbouwers”, gaat Van Decraen verder. “Vorig jaar, tijdens de allereerste grote drukjacht, werden 64 everzwijnen doodgeschoten. Vandaag zijn het er een stuk minder, maar de jacht is zeker een succes geweest. Dat er nu minder everzwijnen werden doodgeschoten, heeft vooral te maken met het feit dat er in heel 2017 meer dan 200 everzwijnen in Mol zijn gedood. Het everzwijnenbestand is daardoor dus al fel uitgedund. Ik zat vandaag (zondag, red.) bijvoorbeeld op dezelfde locatie als vorig jaar. Toen werden daar vier everzwijnen doodgeschoten, dit jaar geen enkele.”

De meeste everzwijnen belanden met Kerstmis of Nieuwjaar op het bord van de jagers

Rudi Van Decraen

De gedode everzwijnen werden in eerste instantie gecontroleerd door medewerkers van het INBO (Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek). “Zij nemen stalen van de dieren om op bepaalde ziektes te testen. Als die testen negatief zijn, komen de dieren gewoon in de voedselketen terecht. De meeste everzwijnen worden door de schutters mee naar huis genomen, waar ze met Kerstmis of Nieuwjaar op het menu verschijnen.” 

Het gemeentebestuur van Mol deed op voorhand al een oproep om tijdens de drukjacht extra voorzichtig te rijden in Postel. De hele operatie verliep echter vlekkeloos.

Een medewerker van het INBO controleert of de dieren geschikt zijn voor de voedselketen.
Vanderveken Een medewerker van het INBO controleert of de dieren geschikt zijn voor de voedselketen.
De geschoten everzwijnen worden bijeen gebracht.
Vanderveken De geschoten everzwijnen worden bijeen gebracht.
Rudi Van Decraen van Hubertus Vereniging Vlaanderen.
Vanderveken Rudi Van Decraen van Hubertus Vereniging Vlaanderen.
Enkele jagers bij de buit.
Vanderveken Enkele jagers bij de buit.
De geschoten everzwijnen.
Vanderveken De geschoten everzwijnen.10 reacties

Alle reacties worden voor publicatie gelezen -en goed- of afgekeurd- door het moderatie-team van HLN. Elke reactie moet voldoen aan deze gedragsregels.
Je naam en voornaam verschijnen bij je reactie.


 • Dirk De Beuckelaer

  Ze zijn er nog fier op ook. Jagers zijn het laagste van het laagste!

 • mike milan

  Een lekker stuk wildgebraad; zonder hormonen en dergelijke...Heerlijk!

 • George Verbeek

  Groot feest voor de jagers, ze hebben na hun marketing campagne hun sadistische moordlust kunnen verkopen als "in dienst van de mensen". Zogezegd jagen voor het goede doel. Ze hebben zelfde zelf beesten uitgezet, en nu komen ze de zogezegde plaag indijken!

 • wim CLAES

  als ge van 64 naar 12 gaat op 1 jaar tijd op dezelfde plek, kan je moeilijk over overpopulatie, maar eerder over verdelging spreken. en een doeltreffende ook.of waren de andere varkens naar een begrafenis van familie in de ardennen misschien?

 • Sobek Wessels

  Ik snap niet dat Mensen plezier halen uit het Doden van een dier ?