Torens met dynamiet tegen de grond

KIJKLUSTIGEN KUNNEN ZICH INSCHRIJVEN OM SPEKTAKEL BIJ TE WONEN

De twee torens van 125 m hoog worden donderdag met dynamiet opgeblazen.
Foto Maria De La Cruz De twee torens van 125 m hoog worden donderdag met dynamiet opgeblazen.
De twee schouwen en de koeltoren op de voormalige elektriciteitscentrale in Donk worden donderdag tot ontploffing gebracht met dynamiet. De sloopwerken worden een heus spektakel waar wellicht een massa kijklustigen op afkomen. "Er worden vier publiekzones ingericht om het dynamiteren vanop een veilige afstand te bekijken", klinkt het bij de gemeente.

De skyline van Mol-Donk zal er vanaf donderdag om 16.30u helemaal anders uitzien. De twee schouwen en de koeltoren die het gehucht typeren, worden met de grond gelijk gemaakt. Niet met een sloophamer, maar met dynamiet. "Het dynamiteren van dergelijke constructies lokt heel wat kijklustigen", zegt het gemeentebestuur van Mol. "Samen met de betrokken sloopfirma's en alle veiligheidsdiensten werkte VITO een plan uit zodat geïnteresseerden op een veilige manier het hele gebeuren kunnen volgen. Zo komen er aan de rand van de veiligheidsperimeter vier publiekszones. Twee publiekszones liggen op het jaagpad langs het kanaal aan de zijde van Dessel. Een andere publiekszone is gesitueerd op het kleine bruggetje over het Congovaartje. Een vierde publiekszone is het lokaal van Yachtclub Nuclea." Wie het dynamiteren donderdag wil bijwonen in één van de vier publiekszones, moet zich vooraf inschrijven via www.vito.be/evenementen. Registreren kan tot en met dinsdag 8 juli.

Nieuwe site

De site van de voormalige elektriciteitscentrale in Donk is eigendom van VITO. De Vlaamse onderzoeksinstelling plant langs het Kempisch kanaal de bouw van een nieuwe site. Het opblazen van de twee schouwen van 125 meter hoog en de koeltoren is de laatste stap in de volledige ontmanteling van de vroegere elektriciteitscentrale. "10 juli is een cruciale datum voor de nieuwe VITO-site en de hele omgeving. Dan verdwijnen de koeltoren en de schouwen van de steenkoolcentrale van Electrabel in Mol voorgoed uit het landschap. VITO wil deze verlaten bedrijventerreinen een nieuwe, duurzame toekomst geven als basis voor haar eigen activiteiten en die van andere ondernemingen. Duurzaam werken en wonen worden er geïntegreerd, met bijzondere aandacht voor mobiliteit en hernieuwbare energie", zegt een woordvoerder van VITO. "De voormalige industriële site is gelegen in een uniek landschap aan het Kempisch Kanaal in Mol. Het nieuwe VITO-gebouw zal dan ook volledig geïntegreerd worden in het landschap."

Doorgangsverbod

Om het dynamiteren veilig te laten verlopen, gelden er donderdag strikte richtlijnen voor bezoekers. Zo geldt er vanaf 10 uur een doorgangsverbod op de boogbrug over het Kempisch Kanaal, ook voor fietsers en voetgangers. Auto's worden vanaf dan omgeleid ter hoogte van de Emiel Becquaertlaan en de Gravenstraat. "Om parkeerproblemen te voorkomen, roept VITO op om maximaal met de fiets te komen", aldus het gemeentebestuur. "De publiekszones zijn niet met de auto bereikbaar. Alle bezoekers worden er aan herinnerd dat ze zich bevinden op een privédomein van VITO en SCK-CEN. De mondelinge richtlijnen van de veiligheidsmedewerkers moeten strikt worden opgevolgd."