Politie ziet u straks op 39 plaatsen

IN 2018 MOET UITBREIDING CAMERANETWERK KLAAR ZIJN

Een ANPR-camera ter hoogte van de overweg in de Martelarenstraat in Mol.
Foto Vanderveken Een ANPR-camera ter hoogte van de overweg in de Martelarenstraat in Mol.
De politie Balen-Dessel-Mol start binnenkort met de laatste fase van de installatie van haar cameranetwerk. Dit jaar zijn al op zestien plaatsen in de zone camera's geplaatst. Er volgen er nog dertien, wat het totaal op 39 brengt. "De bedoeling is tegen 2018 het volledige netwerk operationeel te hebben", zegt commissaris Lehaen.

De lokale politie Balen-Dessel-Mol startte in 2012 met de plaatsing van de eerste nummerplaatlezers. Aanvankelijk ging het om slechts enkele camera's, op de brug in Balen, aan de Molsesteenweg, en aan de spoorwegovergang in Mol, aan de Statiestraat. De politie heeft intussen een uitgebreid cameranetwerk van bewakings- en nummerplaatcamera's opgebouwd. Op dit moment zijn op 26 locaties in de zone slimme camera's actief. Binnenkort start de laatste fase. Na afloop zal het vooropgestelde cameranetwerk met 39 locaties voltooid zijn.


"Dit jaar zijn op zestien locaties in de drie gemeenten van onze politiezone camera's geïnstalleerd. Daarmee is het TALPA-cameranetwerk van de politiezone fors uitgebreid", vertelt politiecommissaris Robert Lehaen. "Er zijn camera's geplaatst op de Abdijlaan, Borgerhoutsedijk, aan de Baileybrug, Zuiderring, spoorwegovergang Martelarenstraat en St.-Apollonialaan, in Donk en in Sluis in Mol. Ook aan de Olmensebaan en de Meerhoutsebaan (Olmen) in Balen, en op de Nieuwedijk in Dessel kwamen camera's. Daarmee zijn nu in totaal al op 26 locaties in onze politiezone 'slimme camera's' operationeel. De bedoeling is om tegen 2018 het volledig geplande netwerk camera's op 39 locaties operationeel te hebben."

Nummerplaatlezers

Met het cameranetwerk kan de politie onder meer het verkeer controleren dat passeert over de belangrijke verkeersassen. Deze slimme camera's herkennen nummerplaten en vergelijken ze met bestaande databanken. Op die manier worden voertuigen opgespoord die gestolen, geseind, niet-verzekerd of niet-gekeurd zijn.

Bewijsmateriaal

"Het netwerk zorgt niet alleen voor een betere verkeersveiligheid, maar is ook bedoeld als hulpmiddel bij het zoeken naar bewijsmateriaal bij overlast en misdaad. Op die manier wordt de pakkans van de daders verhoogd", vervolgt commissaris Robert Lehaen.

Cannabisplantage

Hoewel het netwerk pas in 2018 volledig voltooid zal zijn, hebben de camera's die al operationeel zijn al nuttige informatie opgeleverd. "Zo ontdekten we bijvoorbeeld een cannabisplantage toen we een verdacht voertuig volgden, en is een overvaller met vluchtauto gevat. Via onze camera's hebben we al eens het traject van een overvaller kunnen volgen vanaf de plaats van de misdaad tot aan het treinstation in Mol. En in een onderzoek naar een verkrachting bleek uit beelden van de bewakingscamera's dat de dader en het slachtoffer elkaar kenden. Zulke informatie is cruciaal", legt commissaris Lehaen uit.

Info uitwisselen

Dankzij het cameranetwerk kan er ook verder gekeken worden dan de grenzen van de eigen politiezone. "In heel wat onderzoeken zijn verschillende politiezones betrokken. Via ANPR-data kunnen we makkelijk en snel gegevens uitwisselen en nagaan of er een link is tussen bepaalde misdrijven op verschillende locaties."