Geysen en Geysen gevierd als helden

TOM REDDE BESTUURDER EN KURT HAALDE VROUW UIT KANAAL

Vlnr: korpschef Roger Mol, de Balense burgemeester Johan Leysen, Tom Geysen, Kurt Geysen en de Molse burgemeester Paul Rotthier.
Foto Peter Vanderveken Vlnr: korpschef Roger Mol, de Balense burgemeester Johan Leysen, Tom Geysen, Kurt Geysen en de Molse burgemeester Paul Rotthier.
Tom Geysen (16) uit Balen en Kurt Geysen (38) uit Mol ontvingen maandagavond een medaille voor hun heldendaad. De twee mannen redden vorig jaar allebei iemand uit het kanaal. "Awel...dat kon ik vroeger ook, zei de man die ik uit het water haalde", blikt Tom terug op het cruciale moment.

Tom Geysen en Kurt Geysen, geen familie van elkaar, zijn tijdens de politieraad van de zone Balen-Dessel-Mol in het gemeentehuis van Mol gelauwerd door het 'Carnegie Hero Fund'. Deze commissie, onder het voorzitterschap van de minister van Binnenlandse zaken Jan Jambon (N-VA), reikte de twee dappere Kempenaars een medaille en een diploma uit voor moed en zelfopoffering.


De zestienjarige Tom redde op vrijdag 1 juli 2016 een man van middelbare leeftijd die met zijn voertuig ter hoogte van de Molse Kajakclub in het kanaal Dessel-Schoten gereden was. De jongeman aarzelde geen seconde en zwom meteen naar de auto. Hij greep de panikerende chauffeur vast bij het hoofd en bracht hem veilig naar de oever. "Ik was aan het helpen tijdens een feestje in het clublokaal. Plots hoorde ik buiten paniek. Ik zag een wagen in het kanaal. Er zat nog een man in. Meteen sprong ik hem achterna. De auto was al onder water toen ik bij de bestuurder kwam. Ik hielp hem langs het raam uit zijn wagen te klauteren en bracht hem naar de kant. Het was een vrij zware man. Ik kon hem zelfs alleen niet op het droge krijgen. Enkele militairen die toevallig passeerden, hebben me geholpen."


Tom heeft achteraf geen contact meer gehad met de man. "Ik weet niet wie hij is. Wat ik me wel herinner, is wat hij me zei toen hij op het droge zat: 'Wel jongen...dat kon ik vroeger ook'."


De jonge redder voelt zich zeker geen held. "Was ik niet gesprongen, dan had iemand anders het waarschijnlijk wel gedaan. Het moest gebeuren."


Ook de actie van Kurt Geysen op woensdag 22 juni 2016 kreeg erkenning. Toen de 37-jarige Mollenaar langs het kanaal Dessel-Kwaadmechelen fietste, hield aan de brug van Hulsen en getuige hem tegen die een oudere dame in het water had zien belanden. Kurt sprong meteen in het water en bracht de vrouw op het droge.

Reddend zwemmen

"Als politieagent krijgen we cursussen reddend zwemmen en reanimatie. Dat kwam me toen goed van pas", doet Kurt zijn verhaal. "Ik was bezig aan een training voor mijn volgende wielerwedstrijd. Plots riep een man om hulp. Ik zag een rollator langs de kant staan en in het kanaal lag een oudere vrouw. Ik haalde haar uit het water, maar ze was al buiten bewustzijn. Ik startte de reanimatie tot de ziekenwagen arriveerde. Volgens wat ik later nog heb vernomen, gaat het momenteel goed met haar. Ze verblijft net als toen in een rusthuis in Mol. We hadden echter geen contact meer achteraf." De vrouw wilde zich blijkbaar van het leven beroven. "Op haar rollator vonden we een afscheidsbrief."


"De uitzonderlijke daden hebben wij voorgedragen bij het 'Carnegie Hero Fund'", zegt korpschef Roger Mol van de zone Balen-Dessel-Mol. "We zijn blij dat onze aanvraag voor een huldiging aanvaard werd en de knappe acties van Geysen en Geysen erkenning krijgen. De politiezone zet hen in de bloemetjes voor hun voorbeeldige burgerzin. De politieraad en het -college hopen dat de heldhaftigheid van beide heren anderen inspireert om altijd alert te zijn en elkaar te helpen in noodsituaties."